Thijs Zonneveld over Frank van den Broek: 'Als hij op het vlakke overnam, dacht Bardet alleen: maman...'

Romain Bardet won de eerste rit op fenomenale wijze. Met grote dank aan Frank van den Broek.

Broek

In de laatste meters kwam de Fransman eroverheen na een geweldige laatste beurt van Van den Broek. Met de groep met favorieten op vijf seconden en een breed grijzende Van den Broek naast hem. Thijs Zonneveld vertelt in de podcast In het Wiel genoten te hebben van de Nederlander.

"Ik wil gewoon even beginnen over Frank van den Broek", begint de analist van Algemeen Dagblad. "Die jongen is bezig aan zo’n steile opmars in het wielrennen. Hij lijkt allerlei fases over te slaan in zijn ontwikkeling. Elke keer denk ik: je bent nog beter dan ik had verwacht."

Twee jaar geleden reed Van den Broek nog als clubrenner namens JEG-DJRR Academy. Zonneveld: "Dat is contributie betalen, een licentie nemen en rondjes om de kerk rijden. Vorig jaar reed hij bij het continentale ABloc en deed hij al dingen die bijzonder waren. Vorig jaar legde hij in het NK bijvoorbeeld Van der Poel en Kooij het vuur aan de schenen."

Zonneveld somt nog even op hoe fantastisch de prestatie was van Van den Broek. "Het is zijn eerste jaar in de WorldTour… Ze nemen hem mee naar de Tour de France, wat al fantastisch is. Dan zit je in de vlucht van de dag… Petje af kerel. En dan doe je dit in de finale… Ik heb er met open mond naar zitten kijken. Echt fantastisch."

Compleet

Zeker in de slotfase op het vlakke was Van den Broek de grote motor tijdens de duo-aanval met ploegmaat Bardet. "Hoe hard hij die laatste kilometers reed... En hoe compleet hij ook is. Hij klimt goed, zit compact op zijn fiets en is heel aerodynamisch. Je zag dat hij zoveel aerodynamischer op de fiets zit dan Bardet. Dat scheelde zo dertig watt met Bardet."

"Als Van den Broek overnam, dacht Bardet alleen: maman... Ik heb zitten genieten. Van het lef van Team dsm-firmenich PostNL. Echt chapeau van Van den Broek, Bardet en DSM. Het was een fantastische eerste rit."

Van den Broek werd uiteindelijk beloond met de koppositie in zowel de groene als de witte trui en de prijs van de strijdlust. En dan in de eerste etappe van zijn eerste grote ronde...

Nieuws
  • Cor Vos