Mathieu van der Poel kwam er niet aan te pas in openingsrit: 'Hoop vanaf nu alleen maar te verbeteren'

De wereldkampioen worstelde met het bergachtige terrein en de verzengende Italiaanse hitte. 

Van der Poel

Mathieu van der Poel verscheen zaterdag in Firenze voor de vierde keer in zijn carrière aan de start van de Ronde van Frankrijk. Grote ambities heeft hij echter niet. De wereldkampioen rijdt 'La Grande Boucle' met de Olympische Spelen in het achterhoofd en hij speld pas voor het eerst sinds Luik-Bastenaken-Luik terug een rugnummer op.

Vlak voor de Grand Départ vertelde Van der Poel dat hij graag een ritzege zou boeken. "Maar de openingsetappe is lastiger dan vorig jaar. Het zal heel moeilijk worden."

Dat bleek ook in de uitslag. Na een erg pittige openingsetappe bolde hij pas als 88e over de streep, op bijna 19 minuten van ritwinnaar Romain Bardet.

'Zware en warme dag'

"Het was een bijzonder zware en warme dag, dus dan is het moeilijk om weer terug te keren in koers", blikte Van der Poel terug voor de camera van Cycling Pro Net. Concurrenten als Wout van Aert (3e) en Mads Pedersen (7e) wisten het bergachtige terrein wel prima te verteren.

"Ik weet niet hoe groot de groep nog was aan de finish, maar normaal had ik zeker bij de beteren moeten zijn. Op de zware beklimming (Côte de Barbotto) blies ik mezelf echter op. Zo gaat het nu eenmaal in koers."

"Ik hoop dat ik vanaf nu alleen nog maar zal verbeteren. Ik wil namelijk wel een gooi doen naar etappewinst. Ik hoop de komende dagen nog verder te groeien, maar ik weet dat de volgende etappe ook lastig voor mij gaat worden."