Michael Boogerd: 'Ik had in de positie van Bardet geeneens willen winnen'

Had Romain Bardet de zege aan Frank van den Broek moeten laten? Michael Boogerd denkt er het zijne van. 

Boogerd

In de podcast De Kopgroep vertelt hij over de eerste etappe, waarin de Warmonder Van den Broek grote indruk maakte. "Woest is een groot woord, maar ik ben teleurgesteld. Misschien een klein beetje boos. Ik probeer me te verplaatsen in Bardet. Iedereen kon zien dat Van den Broek de beste was. De beurten die hij in de afdaling en op het vlakke deed, waren zoveel sterker dan die van Bardet."

Kortom, volgens Boogerd had Bardet anders moeten beslissen. "Ik had nog geeneens willen winnen als ik Bardet was. Dat hij denkt: die jongen heeft zo hard gereden en als ik als eerste over de streep ga, sta ik voor lul. Ik snap de ploegorders wel. Het plan klopte en het is niet dat Bardet het volledig cadeau heeft gekregen, maar in Bardet zijn positie had ik het nog niet gewild."

Als hem wordt tegengeworpen dat het dragen van de groene trui ook mooi is, moet Boogerd lachen. "Wat denk je dat het scheelt in Boxmeer? Dat gaat hij nooit meer meemaken, haha. Die loopt even 12 criteriums mis aan 25.000 euro. Lekker hoor, Bardet."

Remmen

Na afloop vertelde Van den Broek dat hij (logischerwijs) helemaal leeg was. "Frank zei dat zijn benen leeg waren en hij amper nog kon sprinten, maar hij moest zowat remmen om Bardet te laten winnen. Het siert hem om na de finish zo erover te praten. Maar er is zeker een beslissing genomen, want vanuit de ploeg willen ze ook niet dat het een gênante bedoening wordt."

Boogerd kende Van den Broek uiteraard al, maar dat hij zo goed zou zijn, had hij ook niet verwacht. "Ik ken hem nog wel van het NK vorig jaar. Hij heeft zijn eigen pad gekozen, maar hij is snel gekomen. Hij won dit jaar al de Ronde van Turkije. Een veel minder deelnemersveld, maar je kon wel al zien dat hij iets in zijn mars heeft."

"Het is wel grappig: ik ging om 12 uur de uitzending in en vlak ervoor kreeg ik van oud-bondscoach Egon van Kessel een app dat hij benieuwd was naar Frank van den Broek. Door de dag bleef hij verbazen."