Vauquelin soleert in Tour naar eerste WorldTour-zege, Pogacar verovert gele trui

De 23-jarige Fransman Kévin Vauquelin heeft vanuit de vroege vlucht de tweede etappe in de Ronde van Frankrijk op zijn naam geschreven.

Vauquelin

Op dag twee in de Ronde van Frankrijk kregen de renners net als tijdens de openingsetappe een lastig parkoers voorgeschoteld. Tussen Cesenatico en Bologna moest het peloton zes korte, maar pittige klimmetjes over. De verzengende hitte was voor veel renners een extra struikelblok.

Vrij snel na het startschot vormde zich een omvangrijke kopgroep met Kévin Vauquelin, Jonas Abrahamsen, Axel Laurence, Nelson Oliveira en Harold Tejada als gevaarlijkste vluchters.

Wout van Aert en Mathieu van der Poel hielden zich koest. De twee fenomenen kletsten zelfs wat bij (ze zagen elkaar dit seizoen nog maar één keer!) en losten nog voor de finale uit het peloton. Van Aert kwam op 85 kilometer van de streep ten val, maar houdt er enkel een gescheurde broek aan over.

De sprinters moesten bergop al vroeg bergop. Fabio Jakobsen zwoegde het meest en kon zelfs Mark Cavendish niet volgen.

De voorsprong van de vluchters liep op een bepaald ogenblik op tot bijna 10 minuten. Ze werden niet meer bijgebeend door het peloton. Bergkoning Abrahamsen verstevigde zijn leiderspositie in het bergklassement door bovenop de klimmetjes punten te sprokkelen.

Aanval Vauqelin

Op 18 kilometer van de finish trok Abrahamsen ten aanval met Vauquelin en Oliveira. Op de tweede keer Côte de San Luca (1.9 km, 10.4%) kieperde Vauquelin zijn twee metgezellen overboord. De Fransman deed een gooi naar een solozege.

In het peloton haalde Pogacar op dezelfde slotklim uit met een verschroeiende demarragte. Enkel Jonas Vingegaard kon de Sloveen volgen. De twee titanen gooiden zich als een steen naar beneden richting de finish. Evenepoel en Carapaz volgden op 10 seconden.

Vauquelin werd niet meer bij de lurven gegrepen. De 23-jarige Fransman van Arkéa - B&B Hotels bolde solo over de streep in Bologna en boekte zijn allereerste WorldTour-zege. En wat voor ééntje! Het is ook de eerste ritzege in de Tour voor zijn ploeg.

Pogacar pakt geel

Evenepoel en Carapaz kwamen in de laatste rechte lijn nog aansluiten bij Pogacar en Vingegaard. De vier bolden samen over de streep. Pogacar snoepte de gele trui af van Bardet en Evenepoel mag morgen in de jongerentrui koersen. Uitslag, klassementen en beelden:

De verliezer van de dag is Primoz Roglic. Hij verloor 21 seconden op Pogacar, Vingegaard, Evenepoel en Carapaz. De vier laatstgenoemden staan overigens aan de leiding in dezelfde tijd (maar Pogacar mag morgen het geel dragen). Juan Ayuso, Egan Bernal, Enric Mas, Aleksandr Vlasov en Tom Pidcock bolden in dezelfde groep als Roglic over de streep.

Nieuws
  • Cor Vos