Kévin Vauquelin boekt tweede Franse ritzege op rij: 'Ik wist dat ik de beste klimmer was'

Kévin Vauquelin was de beste vluchter en won solo de tweede etappe van de Tour de France. 

Kévin Vauquelin

Het peloton gunde in de tweede Touretappe de zege aan de vroege vluchters. Van hen was Kévin Vauquelin de sterkste op de laatste beklimming van de San Luca. De nummer twee van de Waalse Pijl reed daarna solo naar de overwinning.

'Tactiek was goed'

"Ik had het moeilijk gisteren", begint de 23-jarige renner van Arkéa - B&B Hotels zijn verhaal in het flashinterview. "Ik voelde me in de Ronde van Zwitserland ook al niet goed. Dus dan maar een poging wagen via de ontsnapping, dacht ik."

De Fransman zat samen met ploeggenoot Cristian Rodríguez in de kopgroep van tien, wie hij dankbaar is. "Hij heeft veel werk opgeknapt", gaat Vauquelin verder. "Onze tactiek was goed. Op de eerste klim zag ik Axel Laurence (Alpecin) aanvallen. Toen dacht ik: dit kan ik beter."

Tussen de eerste en de tweede beklimming van de San Luca in Bologne, sloop de Fransman mee met Nelson Oliveira (Movistar) en Johan Abrahamsen (Uno-X). "Ik wist dat ik de beste klimmer was", sprak Vauquelin zelfverzekerd. "Dus op de tweede beklimming dacht ik, ik ga ervoor."

Rouleur

De jonge Fransman had op de top van de San Luca, toen er nog zo'n acht kilometer te rijden was, een mooie voorgift op zijn achtervolgers. "Ik vroeg continu naar het tijdsverschil", blikt de Fransman terug op de afdaling en de vlakke finale in Bologne. "Maar toen ging ik geloven in mijn kwaliteit als rouleur."

Vauquelin geldt al een tijdje als een toptalent in de heuvels, die ook in de tijdrit zijn mannetje kan staan. Dit jaar versloeg hij Mads Pedersen al in de afsluitende tijdrit van de Ster van Bessèges, waarna hij top tien reed in zowel Tirreno - Adriatico als de Ronde van het Baskenland.

De kers op de taart van zijn voorjaar was de tweede plaats op de Muur van Huy in de Waalse Pijl. Vandaag beleefde hij dus een nieuw hoogtepunt. "Deelnemen aan de Tour was al een droom, en nu win ik zelfs een etappe", eindigt een dolblije Vauquelin voor de camera's.