Bernard Hinault over Tourkansen Evenepoel: 'Ik vind hem een bijzonder goeie renner, maar... '

De vijfvoudige Tourwinnaar ziet Tadej Pogacar de komende weken alles en iedereen aan flarden rijden.

Hinault

Remco Evenepoel is bezig met zijn allereerste Ronde van Frankrijk te rijden. Hij mikt op een podiumplek in Nice en wil zich vooral eens testen tegen Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard. Zijn grote droom is om zelf ooit de gele trui mee naar huis te nemen.

Evenepoel heeft er alvast een uitstekend openingsweekend op zitten (hij staat momenteel samen met drie anderen aan de leiding), maar dit jaar al de Tour winnen wordt moeilijk. Dat denkt ook vijfvoudig Tourwinnaar en recordhouder Bernard Hinault.

"Hij heeft niet de perfecte voorbereiding achter de rug", zegt 'Le Blaireau' in een interview met Het Nieuwsblad. "Voor hem geldt hetzelfde als voor Vingegaard. Als Vingegaard dit jaar opnieuw de Tour kan winnen, snap ik niks meer van de koers."

Of Evenepoel ooit de Tour kan winnen? "Dat valt op dit moment niet te zeggen. Maar ik vind hem een bijzonder goeie renner. Hij heeft al grootste nummers opgevoerd. Hoe hij op jonge leeftijd San Sebastian won, was superbe. Ook zijn wereldtitel in Australië was indrukwekkend."

"Het enige waar je op dit moment vragen bij kan stellen is het hooggebergte. Hij heeft de Ronde van Spanje gewonnen, maar met de nodige moeilijkheden bergop. In de Tour wachten nu ook de allerbeste ronderenners van de wereld.”

Dubbel Giro - Tour

Hinault ziet Tadej Pogacar over een kleine drie weken zijn derde Tourzege pakken. "Ik zie niet in wie hem ongerust zou kunnen maken. Hij gaat alles domineren."

Dat de Sloveen al een Giro in de benen heeft? "Ik heb het gekund. Merckx heeft het gekund, andere renners hebben het gekund. Waarom dan niet Pogacar? Anders zeggen we dat de renners van vandaag minder goed zijn dan wij vroeger. Dat is niet zo."

"Weinig renners wagen zich aan de dubbel omdat ze schrik hebben. Dat is de enige reden die ik kan bedenken. Schrik om niet op niveau te zijn in de Tour. Veel renners lijken te denken dat de Tour de enige wedstrijd is die bestaat.”

Weinig koersdagen

Hinault hekelt dan ook het feit dat renners tegenwoordig zo weinig koersen rijden. "Of je nu traint of wedstrijden rijdt, wat is het verschil? Je kan ook perfect in koers kiezen wat je doet. En het plezier van het wielrennen is voor mij veel belangrijker dan trainen."

"Enfin, iedereen doet wat hij wil, maar ben ik vandaag coureur dan zou ik 200 koersdagen op een jaar hebben. Ik zou beginnen half januari in Australië in de Tour Down Under en stoppen half december in Zuid-Amerika. Dat is niet de mode van vandaag, maar ik zou het zo aanpakken. Jonge renners mogen mij gerust een oude idioot noemen. Interesseert mij niks.”