Tour | Aanvalluhhh! Alles wat je moet weten over etappe 8: Semur-en-Auxois - Colombey-Les-Deux-Églises

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 8 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

We hebben een dringend advies wat betreft de achtste etappe: zit vanaf het begin klaar. Het is een etappe die alle kanten op kan. De 176 kilometer tussen Semur-en-Auxois en Colombey-les-Deux-Eglises is geen klassieke overgangsetappe met grote beklimmingen, maar het gaat vooral de hele dag op en af.

De eerste vijftig kilometer kent drie gecategoriseerde beklimmingen waar sprinters als Fabio Jakobsen en Mark Cavendish het ongetwijfeld moeilijk gaan krijgen. De percentages liggen niet heel hoog op de beklimmingen, maar voor type renners als Stefan Küng is dit dé dag om een etappe in de Tour de France te winnen.

Nadien wacht nog een aantal klimmetjes, maar volgen ze elkaar niet zo snel meer op. Toch blijft het op en af gaan, waardoor het waarschijnlijk lastig is om een achtervolging in gang te zetten.

Koersdirecteur Christian Prudhomme over de achtste etappe: “Het op en af gaan de hele dag kan druk op de benen brengen als ploegen beginnen na te denken over een massasprint, maar de laatste drie rechte kilometers, die gestaag omhooggaan, is de ideale plek om het peloton weer bij elkaar te brengen.” Maar toch, dat deze etappe in een sprint eindigt met alle spurters is hoogst onwaarschijnlijk.

Geschiedenis

De start- en finishplaats kennen weinig historie met de Tour de France. Chaumont, waar het peloton na zo’n 150 kilometer doorheen rijdt, iets meer. In 1974 eindigde een etappe in dit plaatsje. De rit werd gewonnen door een renner die vooral bekend is geworden als ploegleider: Cyrille Guimard.

De Fransman won zeven etappes in de Tour de France, en eindigde bovendien eens tweede in de Ronde van Lombardije, derde in de Ronde van Vlaanderen en zevende in Parijs-Roubaix, maar hij is vooral bekend als de ploegleider die Bernard Hinault naar grote hoogte stuwde en de ploegleider die in 1989 met Laurent

Fignon de Tour de France op enkele seconden verloor. Bahamontes blikte eind 2020 uitgebreid terug op die Tour de France van 1989. Vanuit de ogen van Guimard. De aanloop naar de slottijdrit verliep niet zoals gehoopt, omdat Fignon last had van zadelpijn.

Guimard regelde in allerijl een specialist uit Lyon, maar veel kon de dokter niet meer betekenen. Uiteindelijk verloor Fignon met die negen luttele seconden verschil. Iets waar Guimard zich uiteindelijk redelijk snel bij kon neerleggen. Mede doordat hij Greg LeMond ook had gekneed. Guimard was overigens ook een van de medeoprichters van het huidige Cofidis.

Streek

In volle finale zullen de renners er geen oog voor hebben, maar dat de televisie overschakelt naar de laatste rustplaats van Charles de Gaulle lijkt een zekerheid. De Franse oorlogsheld en oud-president van Frankrijk ligt begraven in Colombey-les-Deux-Eglises, waar hij in 1934 een landgoed kocht om tot rust te komen.

Het huis kreeg de naam La Boisserie. Het landgoed is te bezoeken voor geïnteresseerden. Zo kun je de salon, eetzaal, bibliotheek en het bureau waar De Gaulle zijn memoires neerpende bezoeken. De Gaulle was zeer gehecht aan de residentie in Colombey-les-Deux-Eglises. Zo schreef hij ooit: “Ik mis Colombey. Ik zie mezelf nergens anders wonen.”

Toen hij president werd, wilde hij aanvankelijk in Colombey-les-Deux-Eglises blijven wonen. Dat is in strijd met het protocol, want Franse presidenten dienen te wonen in het Élysée in Parijs. Voor belangrijke beslissingen keerde hij echter terug naar zijn huis. In 1970 overleed De Gaulle.

Zijn vrouw Yvonne bleef tot 1978 wonen in La Boisserie. Een jaar later overleed ze in Parijs. Inmiddels staat het landgoed op de lijst met historische monumenten.

Profiel van de etappe

Onze favorieten

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Velo op Sporza begint pas later. Of dat na of nog tijdens het EK is, is nergens terug te vinden. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...