Tour | Gravelen! Alles wat je moet weten over etappe 9: Troyes-Troyes

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 9 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

Het is een cliché, maar daardoor niet minder waar. In de negende etappe kunnen klassementsrenners de Tour de France niet winnen, maar wél verliezen. Veel klimmers zullen met angst en beven toeleven naar de negende etappe. Niet vanwege de enorm zware heuveltjes, maar wel vanwege de veertien onverharde stroken.

In 2022 reed het damespeloton al over deze wegen tijdens de eerste editie van de Tour de France Femmes. De zege ging die dag naar Marlen Reusser, die een flinke solo uit haar benen schudde. Die etappe beviel de ASO zo goed dat ze ook de mannen over deze wegen zullen laten koersen dit jaar.

Er wacht het peloton in totaal 32 kilometer aan gravelstroken. De eerste strook volgt na ruim vijftig kilometer koers en ligt net voor een klimmetje: de Côte de Bergeres (1,6 kilometer aan 5,2 procent). Iedere ploeg zal op dit moment van de koers van voren willen zitten. In de honderd kilometers die volgen gaat het enigszins op en af en wachten nog zeven stroken.

Daarmee is het feest nog niet voorbij, want in de laatste veertig kilometer liggen nog zes stroken waarop het verschil gemaakt kan worden. Stroken bovendien die elkaar in rap tempo opvolgen. De laatste eindigt op zo’n tien kilometer van de meet.

Geschiedenis

In 2001 eindigde de in Troyes geboren François Simon vrijwel uit het niets in de top 10 van het eindklassement van de Tour de France. Simon had in 1992 al een etappe in de Giro d’Italia gewonnen en was in 2000 als vierde gefinisht in Parijs-Nice, maar hij had nooit eerder blijk gegeven van klassementsbenen in een grote ronde.

Zijn beste resultaat tot dan toe was een dertigste plaats in de Tour de France van twee jaar eerder. In 2001 was Simon de nummer zes in de belangrijkste koers ter wereld. Achter Lance Armstrong, Jan Ullrich, Joseba Beloki, Andrei Kivilev en Igor González de Galdeano.

Zo zijn er meer verrassende Fransen die in de top 10 eindigden deze eeuw. Wat te denken van Cyril Dessel, die in de Tour de France van 2006 zesde werd en die ronde één dag de gele leiderstrui droeg. In 2009 werd Christophe Le Mével als tiende afgevlagd. Dit decennium finishte er in totaal 29 keer een Fransman in de top 10. Daarbij zit ook Valentin Madouas, die in de Tour van 2022 elfde werd maar Nairo Quintana zag wegvallen na een positieve test op Tramadol.

Streek

Op het podium zal vast en zeker een champagnefles worden uitgereikt aan de winnaar. Troyes ligt immers midden in de Champagnestreek. Sterker nog, het wordt de historische hoofdstad van die streek genoemd. In de buurt van Troyes zijn dan ook de nodige champagnehuizen te vinden. Voor bij de Champagne kun je iets van de streek proberen. Een van de bekendste gerechten is de Andouillette.

Deze worst is uniek in zijn soort. Het is volledig van varkensvlees gemaakt en gaat al tijden mee. Deze worst werd al een traditie in de Gallo-Romeinse tijd. Het maken van deze worst vergt vakmanschap, omdat het lastig is om op de juiste manier te bereiden. De Andouilette werd vroeger gezien als luxeproduct, die in de smaak viel van Koning Lodewijk XIV en Napoléon.

Profiel van de etappe

Onze favorieten

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst op voetbalavonden nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Vélo begint vanavond ook eindelijk! Karl Vannieuwkerke en zijn gasten zijn vanaf 20.00 uur te zien op VRT1 Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...