Parkoers en wielergeschiedenis
Een dag na de rustdag in Orléans wacht voor een deel van het peloton wellicht nog een rustdag. Wellicht, want de doorgewinterde Tour de France-volger weet dat dat niet per se het geval hoeft te zijn in deze streek van Frankrijk. Die weet: op de wegen richting Saint-Amand-Montrond kan het spoken.
Normaal gesproken gaat een sprinter met de zegebloemen aan de haal, maar met een beetje geluk gaan we spektakel krijgen. Daar is een aantal dingen voor nodig: genoeg wind, een ideale windrichting (het liefst schuin van achter) en één of meerdere ploegen die bereid zijn om het peloton op de kant te gooien.
Wielerliefhebbers weten prima hoe een waaier werkt, maar voor lezers die gedurende het jaar alleen inschakelen bij de Tour de France moet het een gek beeld zijn. Thijs Zonneveld omschrijft het als volgt: “Waaierrijden is als kroegvechten: wie de eerste klap uitdeelt, die wint meestal en kan na afloop stoere verhalen ophangen. Wie bang is en afwacht zit de volgende morgen bij de tandarts in de stoel voor een paar stifttanden.”
Explosievere renners zijn vaak beter in waaierrijden omdat ze op kracht net een gaatje kunnen dichten. Daarom laten over het algemeen weinig sprinters zich verrassen als het op de kant gaat.
Geschiedenis
Met een beetje fantasie kun je de Touretappe naar Saint-Amand-Montrond in 2013 de poort naar een decennium topwielrennen in Nederland noemen. Na de waaieretappe, waarin Alejandro Valverde wegviel en ook Chris Froome tijd verloor, reikte de Bau & Lau-mania tot een hoogtepunt.
Na die rit stonden Bauke Mollema en Laurens ten Dam tenslotte tweede en vijfde in het algemeen klassement. De etappe werd overigens gewonnen door Mark Cavendish. De waaiers kwamen door een heuse coup van Team Belkin en Omega Pharma-Quick Step. “We
hadden gesproken met Quick Step. Zij wilden Marcel Kittel kwijt en wij de klassementsrenners”, vertelde Merijn Zeeman, toen al de grote sportieve man van Team Belkin, na de rit. “We wilden oorlog maken.”
Overigens ontstond op dat moment ook een vete tussen Movistar en Team Belkin, die lang heeft door gesudderd. Movistar was niet te spreken over de actie, omdat Alejandro Valverde net was lek gereden. De Spanjaard vond het niet getuige van fair play. “Hij is wel de laatste die daarover mag klagen”, was het droge commentaar van Mollema na afloop.
Streek
Het naar Orléans vernoemde New Orleans staat bekend om zijn keuken. Om de Gumbo, Jambalaya en beignets. Hoe zit dat in Orléans, dat gelegen is in de regio Centre-Val de Loire op zo’n 125 kilometer van Parijs?
Orléans is ook een stad waar gastronomie een hoge plaats krijgt op de lijst met belangrijke dingen. Een van die dingen is het Orléans-azijn. Loire-wijnen die per boot vervoerd werden, kwamen regelmatig ondrinkbaar aan in de stad. Van deze ongeschikte wijn werd azijn gemaakt en vandaag de dag is het nog steeds populair bij chef-koks in de stad.
Van diezelfde azijn wordt ook de Orléans-mosterd gemaakt. Dat recept bestaat al sinds 1580, maar was tot 2002 in de vergetelheid geraakt. Orléans is verder een tuinbouwgebied waar veel groenten en fruit worden verbouwd, zoals aardbeien, peren en kersen. Met die wetenschap gingen banketbakkers vervolgens aan de slag en dat resulteerde in 2006 in de Orléans-fruitmacarons
Profiel van de etappe
TV
Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.
's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Vélo is inmiddels wel begonnen en iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...
- Cor Vos