Valtteri Bottas, de fietsende Formule 1-coureur: 'Het werd een soort verslaving'

De Fin Valtteri Bottas gaat niet alleen heel hard op vier wielen, maar ook op twee wielen gaat hij als een raket. We leggen uit waarom hij zo van fietsen houdt. 

bottas met medaille van unbound

Valterri Bottas is een Finse Formule 1-coureur die naast het autoracen graag meedoet aan gravelraces op de fiets. Dit weekend was de Oostenrijkse Grand Prix. Valtteri, die voor Stake F1 team kick Sauber rijdt, deed het dit weekend niet al te best. Hij eindigde op de 16e plaats. Het weekend daarvoor deed hij mee aan een gravelrace waar hij wel succes had: hij pakte zijn eerste win pakte in gravelracing.

Dit was natuurlijk niet de main race maar een kleinere race. De main race werd gewonnen door de Estse oud-prof Markus Pajur. Valtteri deed mee met de FNLD GRVL, dat is een Finse gravelrace die plaatsvond op 15 juni. Die datum is speciaal aangepast op een datum wanneer de Finse coureur geen race had en dus tijd had.

Valtteri Bottas zijn Formule 1-carrière  

Bottas zijn carrière begon in 2013 bij het Team Williams. In zijn zevende race voor Williams shockeerde hij het publiek door in de kwalificatie in Canada de auto op de derde plek te zetten en dat terwijl hij in een Williams reed, een auto die niet echt competitief was op dat moment.

Toch pakte hij in de race geen punten, hij eindigde namelijk als 14e. In 2017 sloot hij zich aan bij het Team Mercedes, nadat Lewis Hamilton en Nico Rosberg het jaar ervoor een kampioenschapsgevecht hadden, stopte Nico Rosberg met de Formule 1 en kon Bottas zijn plaats innemen.

In dat jaar haalde Bottas ook zijn eerste zege, dit was tijdens de grand prix van Rusland. In de volgende jaren haalde hij in totaal 10 wins. Na het seizoen van 2021 vertrok Bottas bij bet team van Mercedes en sloot zich aan bij het Team Alfa Romeo. In dat team had hij niet veel succes. Alfa romeo is sinds kort veranderd in Stake F1 Team Kick Sauber. Sindsdien heeft hij nog geen enkel punt weten te bemachtigen.

Waarom is valtteri begonnen met wielrennen en wat vindt hij er zo leuk aan ? 

Valtteri begon al met fietsen toen hij zes was, zo zegt hij in een interview met zijn fietsensponsor Canyon. "Mijn eerste ervaring met de fiets waren mijn ritjes naar school toen ik zes jaar was. Het was dag in, dag uit een paar kilometer rijden, of het nu zomer, winter of min -30 graden was en of het nu waaide of niet!"

Toen hij ouder werd moest hij steeds meer trainen om fit te blijven voor zijn racecarrière en dat deed hij door te fietsen. Na zijn verhuizing naar Monaco in 2013 begon hij meer te fietsen dan hardlopen en begon het steeds leuker te vinden.

Daar kwam bij dat hij wat met Tiffany Cromwell kreeg, die profwielrenster is en de vrouwelijke versie van FNLD GRVL won. Hij kreeg daardoor steeds meer kennis over de sport en begon het steeds leuker te vinden omdat hij meer over de technische kant te weten kreeg. Ook zegt hij: "Het werd een soort verslaving, alsof je altijd beter wilt worden." Hij vindt het een geweldige vorm van training, omdat hij het relaxend vindt en hij wordt er fit van.

Pelotonpraat
  • Instagram Valtteri Bottas