Sven Nys: 'Het zou zomaar eens kunnen dat we aan het einde van de Tour minieme verschillen gaan hebben'

Gisteren deelde Tadej Pogacar toch wel een tikkie uit aan Vingegaard en Evenepoel, maar Nys ziet vooral heel veel spanning. 

sven nys

De eerste bergrit van de Tour zorgde voor spektakel, zij het dat we het door de forse tegenwind op de Galbier vooral van de laatste hectometers op de legendarische klim moesten hebben. Tadej Pogacar pakte wat tijd op de concurrentie en breidde die in de afdaling uit. Maar volgens Sporza-analist Sven Nys is er nog niks beslist.

Nys ziet spanning

Dat zou sowieso een wat voorbarige conclusie zijn met respectievelijk 45 en 50 seconden achterstand voor Remco Evenepoel en Jonas Vingegaard, maar de oud-crosser heeft redenen om aan te nemen dat het een secondenspel gaat worden de komende tijd.

Vrijdag wordt daarin het eerste ijkpunt. Op die dag staat de eerste tijdrit op het programma: 25 kilometer tegen de klok met een klein klimmetje erin.

"Dan gaan we een nieuw referentiepunt krijgen, niet alleen van Jonas Vingegaard maar ook van Remco Evenepoel. Ik zie alles iets dichter bij elkaar liggen dan vorig jaar. Het zou zomaar eens kunnen dat we aan het einde van de Tour minieme verschillen gaan hebben."

Angst bij Evenepoel

Evenepoel zal het vooral van z'n tijdritten moeten hebben. Daarin zal hij volgens Nys de betere zijn van Pogacar. "Laat Evenepoel twee tijdritten afwerken, waar hij in mijn ogen de grote favoriet is, en hij zal daar zeker wat tijd terugnemen op Pogacar."

Het zwakke punt van de Belg werd gisteren bloot gelegd: de afdalingen. "Hij verliest behoorlijk wat tijd bergaf en leek de bochten wat verkrampt aan te snijden. Je zag een beetje angst, door die zware valpartijen in onder andere het Baskenland dit jaar. Maar dat terugkomen op de lange rechte stukken biedt perspectieven."

Mindere ploeg Vingegaard

Voor Vingegaard geldt dat hij voor het eerst in de underdogpositie zit sinds twee Tours, vooral omdat hij nu eens niet over de sterkste ploeg beschikt.

"Er zijn veel meer mogelijkheden voor de concurrentie omdat zijn ploeg minder sterk is op dit terrein dan de afgelopen jaren. Ze missen de belangrijke Kuss, Jorgenson moet dat kunnen maar is al gevallen. Van Aert haakt ook iets vroeger af.

Nys ziet nog flink wat groeimarge voor Vingegaard zelf, al had het gisteren volgens de Belg ook al anders kunnen lopen. Het scheelde niet veel of hij was mee.

"Hij kon de versnelling eerst beantwoorden, maar bij de volgende haarspeldbocht was het net te veel. Op een klim met iets minder bochten naar het einde toe, had hij de top misschien wel kunnen halen met Pogacar. Op de lange rechte stukken bergaf en aan de finish zag je wel dat het een beetje op was bij Vingegaard."