Zonneveld: 'Binnen Visma moesten ze Roglic ervoor behoeden dat hij niet nog een kilootje extra kwijt zou raken, lijkt erop dat dat bij BORA wel gebeurd is'

Primoz Roglic kende een lastig begin van de Tour de France, maar hield zich al met al nog redelijk staande. 

Roglic

Van de vooraf tot De Grote Vier bestempelde klassementsrenners kende Primoz Roglic het moeilijkste openingsweekend. De Sloveen kon zondag niet mee op de San Luca, een klim die hem normaliter heel goed moet liggen, en had ook op de Galibier de grootst mogelijke moeite om het tempo van UAE Team Emirates te volgen.

Uiteindelijk weerde de kopman van BORA-hansgrohe zich kranig en kon hij nog net aanhaken op de top en reed hij in de afdaling het gat nog dicht tot Jonas Vingegaard en Remco Evenepoel, maar hij lijkt niet meteen dé uitdager van landgenoot Tadej Pogacar te gaan worden, zoals hij in 2020 wel was.

Zeker zijn prestatie op de San Luca zorgde voor vraagtekens, omdat die klim hem juist zo goed moet liggen. Analist Thijs Zonneveld zocht bij In het Wiel naar een verklaring. Wellicht dat dit gewoon de Roglic van tegenwoordig is, maar Zonneveld viel nog iets op: Roglic lijkt lichter dan ooit te staan.

Niet altijd beter

Dat was al zo in de Dauphiné, die Roglic met kunst- en vliegwerk op zijn naam wist te schrijven. "We hebben het in de Dauphiné erover gehad dat Roglic zo scherp stond, dat hij zo dun was."

Binnen zijn oude ploeg Team Visma | Lease a Bike zal dat niet als verrassing zijn gekomen. "Ik heb daarna ook begrepen dat ze bij Visma Roglic ervoor moesten behoeden dat hij niet nog een kilootje extra kwijt zou raken. Dat ze zeiden: dat gaan we niet doen. Je moet dit en dat blijven eten om dit gewicht te behouden. Roglic wilde vaak een kilootje lichter."

Bij BORA-hansgrohe zouden ze anders te werk gegaan kunnen zijn. "Het lijkt erop dat dat bij Bora wel is gelukt. En misschien is hij wel nog lichter."

"Alleen dat zegt niet dat je een betere wielrenner bent. Vroeger dachten we allemaal dat het wel goed zou komen als je alleen maar lichter werd, maar het huidige wielrennen vraagt ook explosiviteit. Dat moet je ook in je hebben zitten. Ik zie dat eigenlijk snel fout gaan bij Roglic. Ik vind het een risico."

Nieuws
  • Cor Vos