'Ik kan het niet geloven': emotionele Mark Cavendish (39) breekt legendarisch record van Eddy Merckx

Mark Cavendish stelde zijn wielerpensioen uit met als doel een 35e ritzege in de Tour te pakken en dat is hem ook gelukt.

Cavendish

Mark Cavendish heeft op dag vijf in de Ronde van Frankrijk wielergeschiedenis geschreven. De 39-jarige Brit klopte Jasper Philipsen en Alexander Kristoff in een massasprint in Saint Vulbas. Het is zijn 35e ritzege in de Tour en dat is een record.

“Ik kan het niet geloven”, waren de eerste woorden van Mark Cavendish na zijn historische zege in Saint-Vulbas. “Het was een grote gok om hier te zijn, om hier te proberen te winnen. Een grote gok voor mijn baas. Dat laat zien dat hij ex-coureur is en dat hij weet wat de Tour is."

"Het is ons gewoon gelukt", gaat 'The Manx Express' verder. "We hebben gedaan wat we wilden. Elk detail werd door hen zo goed voorbereid. De ploegselectie, het materiaal, gewoonweg alles. Dit betekent zoveel voor iedereen. Hier maakt het niet uit om op kop van de UCI-ranking te staan. De Tour de France is groter dan het wielrennen."

Moeilijke start

Cavendish kende een moeilijk openingsweekend en ook tijdens de eerste Alpenrit had hij het erg lastig. "Normaal duurt het even om erin te komen voor mij. Ik weet hoe het werkt. Ik vind het niet fijn om slechte dagen te hebben, maar je moet er doorheen pushen en wachten op je kans."

"Dan moet alles nog jouw kant op vallen. We hebben het niet gedaan als een team, zoals we wilden, maar de jongens konden improviseren en brachten mij naar de meet."

"Ik heb 15 Tours gereden. Ik vind het niet leuk om te lijden of slechte etappes te rijden, maar er zijn opportuniteiten. We hebben het niet gedaan zoals we wilden, maar door improvisatie zijn we er alsnog geraakt."

Nieuws
  • Cor Vos