🎥 Bauhaus gedeclasseerd en beboet... na duw van Cavendish in massasprint!

De Britse sprintbom bracht ei zo na Phil Bauhaus en Fernando Gaviria ten val.

Cavendish

Saint-Vulbas, een piekleine gemeente in het Franse departement Ain, vormde woensdag het decor van een stukje wielergeschiedenis. Sprintbom Mark Cavendish boekte er een historische 35e ritzege in de Tour en verbrak zo het zegerecord van Eddy Merckx.

Maar liep die massasprint wel helemaal volgens het boekje? Op de beelden is te zien hoe 'The Manx Express' in aanloop naar de massasprint vrij ver gepositioneerd zat en heel wat manoeuvres moest uithalen om plekjes op te schuiven.

Geen kat die er uiteraard aan dacht om een klacht in te dienen, maar op een bepaald moment ging 'Cav' misschien wel over de schreef. De Brit deelde een kwak uit aan Phil Bauhaus, waarna de 29-jarige Duitser naar rechts moet uitwijken en op zijn beurt Fernando Gaviria bijna in de dranghekken duwt.

Bauhaus gedeclasseerd

Zowel Bauhaus als Gaviria moesten in de remmen, terwijl Cavendish vrolijk verder sprintte. Maar het strafste moet nog komen: de jury greep wel degelijk in en besloot niet Cavendish, maar Bauhaus op de bon te slingeren!

De sprinter van Israel-Premier Tech werd gedeclasseerd vanwege een onregelmatige sprint, waardoor hij teruggezet is van een 16e naar een 171e plek in de rituitslag. Hij moet ook een boete van 500 Zwitserse frank betalen én hij verliest 13 punten in de strijd om de groene puntentrui.

De beelden: (vanaf 0:22)

De UCI riep ook Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) en Jarrad Drizners (Lotto Dstny) op het matje wegens 'ongepast gedrag aan de finish en schade aan de reputatie van de sport'. Het is onduidelijk wat de Italiaan en de Australiër precies mispeuterden, maar ze moeten wel 200 Zwitserse frank ophoesten.

Nieuws
  • Cor Vos