Belgische ex-prof in Spanje gearresteerd op verdenking van fraude voor 24 miljoen euro

De voormalige wielrenner is gearresteerd in één van de grootste Belgische fraudezaken ooit.

stijnv

In Orihuela, aan de Costa Blanca in Spanje, is eind juni Stijn V. in de boeien geslagen. De 45-jarige Belgische ex-prof wordt ervan verdacht een criminele organisatie te hebben geleid, die hun slachtoffers voor minstens 24 miljoen euro lichter maakte.

De bende overtuigde via filmpjes goedgelovige mensen om te investeren in cryptomunten. Ze opereerden via verschillende schimmige bedrijfjes en beloofden hoge rendementen. Van die beloftes kwam niets in huis. De daders staken het geld in eigen zak.

Het geld werd versluisd naar bankrekeningen in Noorwegen, Singapore, en Hongkong. Stijn V. zou zelf 10 miljoen euro opgehaald hebben en daarmee vastgoed aangekocht hebben in Spanje. Hij woonde ook in Spanje en is daar gearresteerd op basis van een Europees aanhoudingsbevel.

"In het bedrijfsleven heb ik de mentaliteit van een atleet, het doel is altijd om te winnen", vertelde hij in één van zijn filmpjes. Hij vertelde ook dat Lance Armstrong zijn grote held is en dat 'The Wolf of Wall Street' zijn favoriete film is. "Ik hou van verhalen waarin iets vanaf nul opgebouwd wordt."

10 jaar cel

In België zijn 58 klachten ingediend tegen de Limburgse Wolf of Wall Street. Hij riskeert tot 10 jaar cel, maar ontkent alle aantijgingen. "Mijn cliënt betwist alles”, zegt zijn advocaat Joris van Cauter. “Het stelt werkelijk niets voor, hij zit dan ook niet in de cel."

Stijn V. is een oud-profrenner maar moest na een zware val al op 25-jarige leeftijd een punt achter zijn wielercarrière zetten. Op het Belgisch kampioenschap voor beloften sprintte hij ooit tegen onder meer Tom Boonen om de zege.

Nieuws
  • YouTube