Bizar: jury straft Davide Ballerini... omdat hij op groot scherm naar zege Cavendish kijkt!

Op welke manier de Italiaan het imago van de wielersport beschadigde, is niet helemaal duidelijk...

Ballerini

De jury in deze Ronde van Frankrijk is vrij onvoorspelbaar en heeft al een paar vreemde beslissingen genomen. Zo werd Phil Bauhaus na de vijfde etappe gesanctioneerd... omdat hij een beuk van Mark Cavendish moest incasseren.

Na afloop van dezelfde etappe slingerde de jury ook Davide Ballerini (Astana Qazaqstan) en Jarrad Drizners (Lotto Dstny) op de bon. "Ongepast gedrag aan de finish en schade aan de reputatie van de sport", klinkt het in het juryrapport. Het leverde de Italiaan en de Australiër een boete van 200 Zwitserse frank op.

In het rapport werd niet gepreciseerd wat de twee exact uitgespookt hebben en dus ging de Italiaanse sportjournalist Francesco Pancani verhaal halen bij de jury. Die geloofde zijn oren niet toen hij de uitleg van het jurylid te horen kreeg.

Kijken naar scherm

Wat Ballerini precies misdaan heeft? Nadat zijn taak in de sprinttrein van Mark Cavendish erop zat, liet de 29-jarige Italiaan zich uitzakken. Op 400 meter van de streep hield hij halt om op een groot scherm de historische triomftocht van zijn kopman te volgen.

Terwijl de tranen over zijn gezicht stroomden, repte hij zich naar de finish in Saint-Vulbas om Cavendish innig te omhelzen. Een ijverig jurylid had dat allemaal gezien en vond dat Ballerini het imago van de wielersport beschadigde. Drizners is vermoedelijk om dezelfde reden gestraft.