Zonneveld over lekkebandvrees Evenepoel: 'Een Frans grapje om 'pssst' te roepen, dat hoor ik wel drie keer per dag als ik over parkoers rijd'

Remco Evenepoel won de eerste individuele tijdrit in de Tour de France. 

Evenepoel

Thijs Zonneveld kwam in de podcast In het Wiel woorden te kort om de prestatie van de wereldkampioen tijdrijden te beschrijven. "Evenepoel is een fenomeen. Echt een fenomeen! Als je ziet hoe hij op zijn fiets zit... Ik vind het fantastisch om naar te kijken."

"Hij is echt een balletje", vervolgt Zonneveld. "Zo compact, zo aerodynamisch. Hij heeft en de power en de aerodynamica. Al liet hij in het laatste stuk nog wat seconden liggen."

Dat had ermee te maken dat Evenepoel dacht dat hij lek reed. "Hij dacht achteraf dat er geluid uit het publiek kwam. Misschien dat iemand een blikje opendeed of iets liet vallen, maar het zou ook kunnen dat iemand dat geluid maakte. Het is een Frans grapje om 'pssst' te roepen."

De analist merkt het zelf namelijk ook. "Dat gebeurt best vaak als ik over het parkoers rijd. Halvegaren die drie pastis te veel achterover hebben geslagen. Ik vind dat de meest logische verklaring, want ik hoor dat wel een keer of drie als ik over het parkoers rijd. Een hele goede grap natuurlijk! En na de honderdste keer is de grap nog beter! Het zou kunnen dat dat gebeurde."

Pogacar

Evenepoel stuiterde meteen op zijn achterband om te kijken of hij lek stond. "Als het niet hard voelt, wil je meteen wisselen. Je zag in de bochten erna dat hij een beetje twijfelde of hij volle bak door de bochten kon, want misschien had hij een leegloper. Hij nam twee of drie bochten niet geweldig. Het was lullig geweest als hij daardoor niet had gewonnen."

Uiteindelijk bleef Evenepoel zijn grote concurrent Tadej Pogacar twaalf seconden voor. "Pogacar reed ook geweldig. Als je zag hoeveel vermogen hij leverde op dat laatste stuk. Dat hij op het klimmetje dicht blijft, geloof ik wel. Alleen dat laatste stuk was ook nog zo degelijk, zo goed."

De Sloveen maakte indruk. "We stonden op de uitloper van het klimmetje. Daar moet je weer snelheid maken. Als je daar de lage snelheid niet meer kunt opvoeren, ga je zoveel verliezen. Waar wij stonden vond ik Pogacar het meest indrukwekkend. Evenepoel fenomenaal, Pogacar heel goed en krachtig."

Nieuws
  • Cor Vos