Thomas Dekker over excuses Philipsen: 'Er zit geen kwaad achter, maar die zijn zo niet gemeend'

Jasper Philipsen beleeft voorlopig een ongelukkige Tour de France. 

Philipsen

Hij komt voorlopig net te kort in de sprints en werd twee dagen geleden gedeclasseerd, waardoor hij ook in de strijd om het puntenklassement een flinke teleurstelling heeft moeten slikken. Een dag na zijn terugzetting excuseerde Philipsen zich op sociale media bij Wout van Aert, die hij in volle sprint had gehinderd.

Thomas Dekker hoorde het aan, maar denkt er het zijne van. "Het is zo niet gemeend", vertelt de analist en ex-prof in de podcast Live Slow, Ride Fast. "Dat maakt ook niet uit, want ik denk heus niet dat er kwaad achter zit."

"Bij de UCI en jury is het niet standvastig. De ene keer gaat Cavendish helemaal naar links en Philipsen gaat mee. Pedersen valt door de slinger, en dan gaat de boete naar Bauhaus... Dat is moeilijk uit te leggen. Een dag later heb je een nette sprinter als Van Aert die wordt gehinderd. Philipsen is juist een typische sprinter is, hier moet het voor hem gebeuren."

Imago

Volgens Dekker mocht Philipsen blij zijn dat Van Aert naast hem zat. "Van Aert gaat er niet doorheen, maar genoeg andere sprinters doen dat wel. Als je een echte sprinter bent en het daarvan moet hebben."

Philipsen sprint volgens Dekker niet doelbewust om iemand te laten vallen of iemand pijn te doen, maar er is wel degelijk een imago-ding. "Het is niet voor niets dat het meteen over Philipsen gaat. Ik zat meer naar hem te kijken dan naar Dylan Groenewegen. Ik zag pas op het laatst dat Groenewegen won."

Dekker benadrukt verder dat het helemaal niet persoonlijk naar de sprinter van Alpecin-Deceuninck is. "We hebben helemaal niets tegen Philipsen, maar we benoemen wat we zien. En dit is hoe het overkomt."