David van der Poel over leven na de koers: 'Mathieu heeft in Spanje zoveel rust gevonden, maar zie hem wel minder vaak'

De zeldzame keren dat de familie Van der Poel nog eens samenkomt, speelt vader Adrie chef-kok

Van der Poel

Terwijl zijn jongere broer momenteel hard aan het afzien is in de Ronde van Frankrijk, geniet David van der Poel (32) van zijn wielerpensioen. Maar stilzitten doet hij allesbehalve.

David fietst nog regelmatig, oogt messcherp en ging na zijn wielerafscheid meteen een nieuwe uitdaging aan als makelaar van het Belgische supertalent Arnaud De Lie.

"Ik ben eigenlijk officieel rider’s agent", zegt de oudste van de Van der Poel broers in een interview met Het Nieuwsblad. "Dat betekent dat ik alles doe om onze atleten te ontzorgen. Van uitzoeken welke boekhouder het best voor hen is, bij wie ze terecht kunnen voor beleggingsadvies, contractonderhandelingen…”

Samen met Jean Guinée, een vriend van vader Adrie, stampte hij 'Sportsflow' uit de grond. "We werken samen met een zestal sporters: vier renners en twee atleten. Namen noemen we liever niet. Discretie is een belangrijk deel van onze aanpak. Arnaud De Lie is wel al eens vermeld in de pers. Met hem werken we nu een zestal maanden samen. Dat loopt heel goed."

Wielercarrière

Van der Poel stopte relatief vroeg, op 31-jarige leeftijd, met koersen. Maar een comeback zit er zeker niet aan te komen. "Het was een beetje op. Had ik het nog een paar jaar kunnen rekken? Misschien wel, maar niet meer met de volle focus."

"Ik schipperde rond die tiende plek in de cross. Op een goeie dag eens zesde, maar op een andere pas achttiende. Dan is het alsmaar moeilijker om voor de twaalfde keer naar Ruddervoorde te gaan. Door fysieke ongemakken moest ik de laatste tijd twee à drie keer per jaar mijn planning helemaal herzien. Dat is lastig.”

Het niveau van zijn broer kon hij nooit benaderen. Allesbehalve een schande. “Bij de junioren was ik nog bij de beteren, maar waar anderen doorgroeiden, lukte dat bij mij niet echt. Misschien had ik vier jaar eerder de cross moeten ruilen voor de weg, dan had ik ook daar mijn plek wel gevonden, maar dat is praat achteraf."

Verhuis naar Spanje

De regerende wereldkampioen pleistert tegenwoordig 's winters, en ook af en toe tijdens het seizoen, aan de zonnige Spaanse kust. Hij kocht daar twee jaar geleden een huis in Moraira. "Daar heeft hij zoveel rust gevonden", merkt David.

"Het nonchalante en het speelse blijft er bij hem altijd wel in zitten, maar in zijn hoofd heeft hij nu rust. Hij kan er in perfecte omstandigheden trainen en ze vallen hem niet lastig. Daardoor heeft hij nog een stap kunnen zetten."

Die verhuis betekent helaas ook dat David zijn grote broer nog vaker dan vroeger moet missen. "Met zijn trainingsstages, de Tour en de Spelen ga ik hem twee maanden niet zien. Dat maakt wel dat mijn ouders en ik de tijd die we met hem hebben ook echt invullen. Meestal komen we dan thuis samen en kookt papa. Hij doet dat graag."

"Als hij ergens in een boekje iets ziet, dan wil hij dat zelf maken en kan hij daar een hele namiddag mee bezig zijn. Kip op de barbecue met speciale bereidingen, dat maakt hij heel lekker en terwijl praten we bij. Over de normale dingen in het leven, maar vroeg of laat sluipt de koers toch in onze gesprekken. Die is hier nooit helemaal weg.”