Anthony Turgis wint spectaculaire graveletappe in de Tour, Visma houdt Pogacar in bedwang

De graveletappe in de Tour de France werd gewonnen door Anthony Turgis (TotalEnergies), terwijl Tadej Pogacar niet loskwam van zijn concurrenten. 

Turgis Tour

Na alle voors en tegens van alle ploegleiders, renners, analisten en andere opiniemakers, werd vandaag dan ein-de-lijk de graveletappe in de Tour de France verreden. Na een zeer boeiende en spectaculaire etappe, zonder grote valpartijen of een stortvloed aan lekke banden, bleef de vroege vlucht vooruit en sprintte Anthony Turgis naar de overwinning.

Vroege vlucht

De 199 kilometer lange etappe met zowel start als finish in Troyes kende in 32,2 kilometer aan onverharde wegen, verdeeld over veertien gravelstroken. Een ideale dag om verschillen te maken in het klassement, maar ook voor een hevige strijd om de etappezege.

De rit begon met een moment van stilte ter ere aan Andre Dregé. De Noor kwam zaterdag tragisch om het leven kwam na een valpartij in een lange afdaling in de Ronde van Oostenrijk.

Vervolgens kon de etappe beginnen en zagen we een eerste uur vol demarrages, chasse patate's en tegenaanvallen. Uiteindelijk werd een omvangrijke kopgroep gevormd vol tempobeulen.

Onder aanvoering van diverse Movistar-mannen zat Oier Lazkano van voren, samen met onder meer Ben Healy (EF Education), Tom Pidcock (INEOS), Jasper Stuyven (Lidl - Trek), Anthony Turgis (TotalEnergies), Derek Gee (Israel - Premier Tech) en Maxim Van Gils (Lotto Dstny).

Mathieu van der Poel koos niet voor een plekje in de vroege vlucht, maar stuurde Alpecin-ploegmaat en gravelspecialist Gianni Vermeersch mee. De wereldkampioen zelf nestelde zich - inclusief witte broek - in het wiel van de klassementsploegen.

Aanval Pogacar, aanval Evenepoel

Visma | Lease a Bike name het initiatief vanaf gravelstook 14 - de organisatie telt de stroken af van 14 naar 1. De eerste onverharde paden kenden heel wat hoogtemeters en daar maakte de Nederlandse ploeg dankbaar gebruik van.

Op de tweede strook van de dag trok Visma flink door en bleef er nog maar een klein pelotonnetje over. Zonder Primoz Roglic, die op de asfaltwegen daarna met veel werk van zijn ploegmaats van Red Bull BORA hansgrohe terug kon aanlsluiten.

Op de volgende gravelstroken nam UAE het stokje over van Visma, waarna Tadej Pogacar op ongeveer 90 kilometer van de streep (!) een eerste aanval plaatste, vlak na een strook en vlak voor een korte afdaling. Remco Evenepoel dichtte het gat met Jonas Vingegaard en Christophe Laporte in zijn wiel.

Ongeveer tien kilometer daarna was het de beurt aan Evenepoel om een aanval te plaatsen. Op een stukje oplopend gravel demarreerde hij. Voor even bleef een reactie van de concurrentie uit, maar niet veel later ging Pogacar dan toch op de pedalen staan.

De Sloveense geletruidrager dichtte het gat naar de jonge Belg met - natuurlijk - Vingegaard in zijn wiel. De Deen nam geen moment over van zijn rivaal, ook niet na het inlopen van Evenepoel, tot diens ergernis.

Evenepoel plaatste een verrassingsaanval strook 10

Door het hoge tempo en de felle demarrages waren de drie inmiddels tot bij de kopgroep gekomen. Merkwaardig genoeg lieten hielden ze vanaf dat moment de benen stil. Zo konden de vroege vluchters weer wat ruimte nemen en werden de Evenepoel, Pogacar en Vingegaard ingelopen door de mannen van Roglic, die opnieuw in de achtervolging moesten.

Tegenaanval Van der Poel

Toen de nummers één, twee en drie uit het klassement weer terug waren in het peloton, viel het daar voor een moment stil. De kopgroep, die gereduceerd was tot acht renners, kon daardoor weer wat uitlopen. Op 60 kilometer van de finish hadden Pidcock, Stuyven, Healy, Gee, Lutsenko, Aranburu, Romo en Turgis weer ruim een minuut voorsprong op het peloton.

Na de schermutselingen tussen Pogacar, Evenepoel en Vingegaard, leken de klassementsrenners zich te moeten recupereren en was het peloton in de rustmodus terechtgekomen. Dat was op 40 kilometer van de aankomst het teken voor Michael Matthews om het lont in het kruitvat te steken.

De Australiër reed weg uit het voortkabbelende peloton, waarna een oplettende Biniam Girmay. Ook Mathieu van der Poel plaatste een tegenaanval, waarna een achtervolgende groep van zeven werd gevormd, met ook David Gaudu (Groupama - FDJ), Ramus Tiller (Uno-X) en de ervaren Rui Costa (EF Education) en Jakob Fuglsang (Israel - Premier Tech).

Nieuwe aanval Pogacar

Na een relatief rustige fase waren alle ogen gericht op het opdraaien strook 6, op 33 kilometer van de aankomst. Vanaf hier volgden de laatste vlakke gravelstroken zich in rap tempo op, wisten ook de ploegen van de Tourfavorieten.

Terwijl de groep Van der Poel stukje bij beetje inliep op de oorspronkelijke kopgroep, draaide UAE in het peloton als eerste ploeg strook 6 op. Onder aanvoering van Nils Politt en Tim Wellens ging het tempo flink de hoogte in, waarna het wachten was op een nieuwe aanval van kopman Pogacar.

En die aanval kwam er... De Sloveen ging er hard vandoor met drie Visma's in zijn wiel. De gele trui reed ze allemaal aan zijn wiel, maar op strook 3 kwamen Matteo Jorgenson en Jonas Vingegaard weer aansluiten. Pogacar trok door met de Amerikaan en Deen in het wiel, maar de twee namen niet over, waarna de achtervolgers onder aanvoering van Evenepoel weer konden aansluiten.

Finale

Nadat het nieuwe duel tussen aanvaller Pogacar en verdediger Vingegaard (vooral Visma) ten einde was, was het uitkijken naar de finale vooraan. De acht vroege vluchters reden namelijk nog steeds vooraan, terwijl de groep Van der Poel het gat niet op tijd gedicht kreeg. Na strook 2 bedroeg hun achterstand zo'n 35 tellen en werd duidelijk dat zij te laat kwamen voor de ritzege.

Het werd dus één van de acht, waarna het om-en-om aanvallen was in de laatste vijftien kilometer. Na een serieuze poging van Lutsenko ging Jasper Stuyven er op 11 kilometer op een goed moment vandoor. De Belg van Lidl - Trek had al snel een mooi gat en liep op de laatste gravelstrook ietwat uit.

Met nog zes kilometer te gaan draaide Stuyven de laatste onverharde weg van de dag af met een voorsprong van tien seconden. De achtervolgers bleven ronddraaien en slopen seconde voor seconde richting het achterwiel van de Belg, waarna Stuyven bij het binnenrijden van de laatste kilometer ingelopen werd.

Op 750 meter van de aankomst probeerde Ben Healy zijn medevluchters te verrassen, maar Aranburu reageerde alert, waarna een sprint der stervende zwanen volgde. Anthony Turgis bleek over de meest frisse - of minst volgelopen - benen te beschikken en duwde zijn wiel als eerste over de streep. Tom Pidcock werd tweede, Derek Gee derde.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Nadat hij in etappe acht al zevende werd, was het vandaag dus raak voor Anthony Turgis. Na zeven deelnames was dit zijn eerste ritzege in de Ronde van Frankrijk."Echt ongelofelijk", reageerde Turgis in het flashinterview na de etappe. "Een etappe in de Tour is het hoogst haalbare voor een wielrenner."

Op de laatste gravelstrook draaide Pogacar voor de laatste keer de gashendel volledig open. De Sloveen zag Evenepoel even in moeilijkheden, maar zag ook dat Vingegaard opnieuw kon counteren. Hierna werd de strijdbijl bij de Tourfavorieten begraven.

Nieuws
  • Cor Vos