Wout van Aert veranderde de laatste jaren: 'Ik ben angstiger geworden, neem verder van de finish minder risico's'

Wout van Aert heeft nog niet de benen waarop hij had gehoopt deze Tour de France. 

Aert

Dat vertelde de kopman van Team Visma | Lease a Bike tijdens de persconferentie op de rustdag. Het was de reden om zich in de graveletappe op te offeren voor de ploeg. "Ik ben tevreden na de rit van gisteren", zegt hij tegen Het Laatste Nieuws. "Omdat we als ploeg ons doel bereikt hebben en op persoonlijk vlak omdat ik me wel goed voelde en mijn steentje kon bijdragen."

Van Aert blijft goede met mindere dagen afwisselen. Een etappezege blijft het doel, maar: "Ik heb de Tour vaak genoeg gereden om te weten hoe goed je moet zijn om een rit te winnen. Ik had daar na het eerste weekend goede hoop op, maar de voorbije dagen waren best moeilijk voor mij en had ik dat gevoel niet. Dus besloot ik het rustiger aan te pakken."

Het doel is echter nog niet veranderd voor Van Aert. "Het is altijd het doel geweest een etappe te winnen. Hopelijk lukt dat in de tweede week. De week in de Pyreneeën zal heel zwaar zijn."

Verder gaf Van Aert aan dat hij is veranderd de laatste jaren. Niet in de laatste plaats door zijn zware val in Dwars door Vlaanderen eerder dit jaar. "Ik ben nu angstiger in het peloton. Zeker verder van de finish, wanneer er nog niet veel adrenaline is. Dan probeer ik de risico's meer te vermijden. Dat is anders dan vroeger."

Bondscoach

Het andere grote doel van Van Aert deze zomer zijn de Olympische Spelen. Hij start zowel in de tijdrit als de wegwedstrijd. "Voor de tijdrit ben ik geen favoriet. Dat was ik niet, en in die rol geraak ik niet meer. Het is een dertig kilometer lange tijdrit in Parijs, waarvoor ik supergemotiveerd ben. Maar het zal moeilijk zijn om daar een medaille te pakken."

Eerder deze week vertelde bondscoach Sven Vanthourenhout dat Van Aert zelf zou mogen beslissen of hij uit de Tour de France stapt met het oog op de Spelen. Het verbaasde Van Aert.

"Ik was een beetje verrast om dat te lezen, want dat is nooit met Sven besproken. Het is altijd de bedoeling geweest om de Tour uit te rijden. Ik heb deze wedstrijd echt nodig om mezelf terug te vinden."

Nieuws
  • Cor Vos