🎥 Schattig! Mamabeer met welpen duikt op bij TDT-Unibet in Sibiu Cycling Tour

Pogacar kwam tijdens de afdaling van de Galibier een marmot tegen, maar in Roemenië loopt nog wat groters (en gevaarlijker) rond...

Beren

Roemenië heeft een sterke berenpopulatie. Vraag dat maar aan de renners van TDT-Unibet Cycling Team. Zij rijden momenteel de Sibiu Cycling Tour en schrokken zich een hoedje toen ze plots vanuit hun camper (of huisje) een berin met drie welpen zagen lopen!

Schattig, maar ook best bangelijk, want moeder en haar kroost waren duidelijk op zoek naar voedsel. De inhoud van een vuilnisbak moest eraan geloven. De renners konden het tafereel gelukkig vanop veilige afstand achter een raam aanschouwen en alles op beeld vastleggen. (beelden onderaan)

8000 beren

In Roemenië zwerven zo'n 8000 bruine beren rond. Dat is zo'n 60 procent van de Europese populatie. Ze leven hoog in de bergen, maar omdat daar ook mensen leven, zorgt dat soms voor problemen. Steeds vaker vinden in Roemenië berenaanvallen plaats en af en toe loopt dat ook fataal af.

De laatste zeven jaar werden in Roemenië 154 mensen aangevallen door beren (cijfers van september 2023). Zij konden het gelukkig navertellen. 14 anderen hadden minder geluk en kwamen om het leven.

De jacht op bruine beer is daarom een belangrijk verkiezingsthema in Roemenië geworden. Zomaar jagen op beren is momenteel echter niet mogelijk, omdat de bruine beer een beschermde diersoort is in Europa.

Meer dan 2 meter

De Europese bruine beer is zeer groot. De mannetjes kunnen tot 220 cm groot worden en 200 kg wegen. De vrouwtjes zijn een pak kleiner. Hun topsnelheid bedraagt maar liefst 60 km/h. Ze voeden zich voornamelijk met planten, maar kunnen ook schapen en elanden grijpen.

De bruine beer houdt geen winterslaap, maar een winterrust in een ondergronds hol. Ze leven solitair en worden ongeveer 30 jaar oud. De jongen (1 tot 3) worden in januari en februari geboren.

Bruine beren komen vooral in Oost-Europa voor, maar ook in het Italiaanse Trentino planten ze zich voort. De meest westelijke waarneming is een jonge beer die in 2019 in de Duitse Alpen is gespot.

De koninginnenrit in de Sibiu Cycling Tour werd maandag gewonnen door Jonathan Klever Caicedo. De Ecuadoraan klopte de Belg Lennert Van Eetvelt en de Duitser Florian Lipowitz op een loodzware col buiten categorie.