Fabio Jakobsen blikt terug op eerste Tourweek: 'Ik heb moeite om van A naar B te rijden'

In de eerste Tourweek had Fabio Jakobsen het op momenten zwaar, maar de sprinter kijkt positief richting het vervolg van de Ronde van Frankrijk. 

Jakobsen Tour 2024

Het is geen geheim dat Fabio Jakobsen een lastig jaar kent. De sprinter won nog maar één keer voor zijn nieuwe ploeg Team dsm-firmenich PostNL en kwam in de Tour tot dusver niet verder dan een vijfde plek. Toch lijkt hij in de loop van de eerste week te verbeteren. In NOS De Avondetappe praat hij erover.

'Met de dag beter'

Nadat hem gevraagd werd hoe hij zich voelt na de zware openingsweek van de Tour de France, antwoordt Jakobsen: "Eigenlijk wel goed. Het is gek om te zeggen. maar het lijkt alsof ik met de dag beter wordt."

"Ik heb wel een klap van de warmte gehad en het was voor mij teveel bergop", blikt de goedlachse Nederlander terug op de zware eerste Tourdagen in Italië. Hierna herpakte de winnaar van een Touretappe in 2022 zich, om vervolgens een keer vijfde en zevende te worden in de massasprint.

"We doen al goed mee, alleen nog niet voor de winst", doelt de 27-jarige spurtbom op de eerste drie massasprints. "Dit zijn dan ook de beste sprinters van de wereld en ik zit in een nieuwe ploeg, met nieuw materiaal en nieuwe maten. Dus we zijn nog aan elkaar aan het wennen. We mogen niet ontevreden zijn, maar je baalt wel, want je wil wel winnen."

Nieuwe ploeg

In de afgelopen winter verruilde Jakobsen het vertrouwde Soudal Quick-Step voor een nieuw avontuur bij Team dsm-firmenich PostNL. "Ik heb het hier naar mijn zin", geeft hij aan. "Je moet altijd schakelen, maar de omkadering is goed."

"Ik heb hele goede ploegmaten die bij me blijven. In etappe één rijd ik maar vijf minuten alleen, daarna komt de rest terug en rijden we samen verder. Dat creëert wel een band", looft hij renners als Nils Eekhoff, Bram Welten en John Debenkolb.

"Ik heb hun nodig om op tijd te finishen", gaat de Europees kampioen van twee jaar geleden verder. "En zij hebben mij nodig als snelle man op het laatste rechte stuk. Dat maakt een ploeg een ploeg."

Ook in de graveletappe hiel zijn ploeg Jakobsen over de finish

'Van A naar B'

De overstap naar de Nederlandse ploeg leverde Jakobsen nog maar één overwinning op, maar de vijfvoudig Vuelta-ritwinnaar blijft op zoek gaan naar verbetering, dag na dag. "Ik heb de Giro en de Tour gecombineerd, misschien was dat niet idaal", geeft hij aan. "Maar je zet een plan uit en dan ga je het afwerken. Dan kun je alleen maar achteraf analyseren en bekijken wat je anders kan doen."

Jakobsen weet voor zichzelf waar de meeste marge zit om te verbeteren. "Het is duidelijk dat ik moeite heb om van A naar B te fietsen, vooral in lastige ritten", analyseert de renner uit Gorinchem. "Mijn sprint is denk ik wel op niveau, maar we moeten kijken naar dat stukje daarvoor. Hoe delen we dat in, zodat ik ook lastige etappes doorkom? En ook de lastigere sprintritten moet ik beter doorkomen."

Kansen

Jakobsen blijft positief over het verdere vervolg van de Tour. Vooral de etappe van vandaag, naar Saint-Amand-Montrond lijkt een uitgelezen kans voor de sprinter van dsm. "Zo vlak als het maar zijn kan", blikt hij met een big smile vooruit. "Na de rustdag ben ik vaak goed, dus ik heb er zin in. Er zijn nog 3 kansen en de moraal is goed, ook binnen de ploeg."

Na rit zestien is het klaar met de kansen voor de sprinters in de Tour, weet ook Jakobsen. De Nederlander is er echter erop gebrand om de Ronde van Frankrijk in zijn geheel uit te rijden. "Dat ben je verplicht naar alles en iedereen die ooit de Tour wil rijden", is hij van mening.