'Toen gingen de alarmbellen af': Sarah De Bie blikt terug op vreselijke val van Wout van Aert in Pau

Sarah De Bie is nog steeds boos op de artsen in Pau en wil liever nooit meer in een Frans ziekenhuis terechtkomen.

Sarah

Het is vandaag exact vijf jaar geleden dat Wout van Aert vreselijk ten val kwam in Pau. Hij liep een zware beenwonde op en er werd zelfs even gevreesd voor zijn carrière. Na een maandenlange revalidatie slaagde hij er toch in om terug zijn oude niveau te bereiken.

Zijn vrouw Sarah De Bie was die dag aanwezig in Pau. Ze zag de val live gebeuren op een groot tv-scherm. "Toen we in het ziekenhuis arriveerden, mocht ik niet onmiddellijk bij Wout", blikt ze terug in gesprek met Sporza.

"Ik begrijp dat de artsen hun job moeten doen, maar als je op de gang je man hoort roepen, is dat best frustrerend. Toen we bij elkaar waren, is Wout gekalmeerd. We zijn supergoed op elkaar ingespeeld, we kunnen elkaar snel geruststellen."

'Slechte' artsen

Dat er even gevreesd werd voor zijn carrière, heeft alles te maken met de gebrekkige zorgen van de chirurg in Pau. Sarah De Bie is vijf jaar later nog altijd boos. "De pees in het bovenbeen van Wout was losgekomen, maar dat hadden ze in Pau niet gezien. Ze hadden de wonde dichtgemaakt en dat was het."

"Toen we bij onze thuiskomst meteen naar Herentals gingen, vroeg dokter Toon Claes aan Wout om zijn been op te heffen. Dat lukte niet. Ofwel was er iets mis met zijn zenuwen, ofwel was zijn pees los. Dat was een alarmbel."

"Als het team in Herentals niet zo alert was geweest, dan had Wout misschien niet meer kunnen fietsen. Uiteraard hadden we daar in Pau geen rekening mee gehouden. Je denkt dat die chirurgen hun vak kennen."

In een Frans ziekenhuis zullen ze Sarah dan ook niet snel terug zien. "Bij de Tour van vorig jaar was ik hoogzwanger, maar Wout zei dat ik beter kon thuisblijven. We zijn op onze hoede."

Mentale weerbaarheid

Na de zware crash in Dwars door Vlaanderen, beleefde Sarah opnieuw een bang momentje. "Ik heb geroepen toen hij viel, maar Georges zei: "Het is niet erg, mama". Daarna is er een zwart gat - opnieuw. Je blijft bellen tot je iets weet of iemand te pakken krijgt."

Ook na die val keerde Van Aert wel snel terug naar zijn oude niveau. Sarah is onder de indruk van zijn mentale weerbaarheid. "Zijn val dit jaar of Pau 5 jaar geleden: Wout keert terug. Je zag na die crash in de Tour wel snel veel vooruitgang, maar ik ken niet veel mensen die zich zo hard kunnen blijven oppeppen. En hij is nooit negatief. Hij werkt gewoon hard."

Vader

De revalidatie na de val in Dwars door Vlaanderen was een pak lastiger dan vijf jaar geleden. "We hebben nu ook 2 kindjes. Wout is vader en dan zie je koers meer als je beroep."

"Je staat veel langer stil bij wat de gevolgen zijn of hadden kunnen zijn. Georges is nu 3,5 jaar en had het lastig om die jongste val te verwerken. Wout ziet dat ook en zoiets wil je jouw kind niet aandoen."

"Georges begrijpt alles steeds beter en hij ziet ook die wondes. Maar hij blijft kijken naar de koers, hoor. Hij weent zelfs als zijn papa niet wint. Extra druk, hé."