Tour | Klimmen vanuit de start! Alles wat je moet weten over etappe 15: Loudienville-Plateau de Beille

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 15 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

De 198 kilometer tussen Loudenvielle en Plateau de Beille zijn enigszins atypisch. Al vanuit de start gaat het omhoog en deze vijftiende etappe is dan ook een grote vrees voor sprinters. De 6,8 kilometer aan 8,5 procent op de Peyresourde zal de nodige slachtoffers opleveren.

Na een lange afdaling en een tussenstuk passeren de renners de Col de Mente en Col de Portet d’Aspet. Geen gewone beklimmingen, want de 9,9 kilometer aan 8,5 procent en 4,2 kilometer aan 9,9 procent zijn zeer steil. Nadien hoop je niet alleen te komen zitten, want er volgt een enorm tussenstuk van liefst zestig kilometer.

Dat kan oorlog opleveren, maar het kan natuurlijk ook dat het in deze fase van de etappe weer enigszins stilvalt om te hergroeperen. Er wachten ook nog twee reuzen van klimmen: de Col d’Agnes (10 kilometer aan 8,2 procent) en Plateau de Beille (15,8 kilometer aan 7,8 procent). Vooral de middenfase van die slotbeklimming is uiterst lastig. De laatste vijf kilometer vlakt het enigszins af.

Geschiedenis

In het wielerland dat België nu is, is het niet bepaald een verrassing mocht een Belg een bergetappe in de Tour de France winnen. Er is Remco Evenepoel, maar ook jongens als Ilan Van Wilder, Lennert Van Eetvelt en Cian Uijtdebroeks.

Een jaar of tien à vijftien geleden was dat anders. Jurgen Van den Broeck gaf het Belgische wielrennen hoop op een podiumplaats in de Tour de France, en dan was daar ook ineens diens teamgenoot Jelle Vanendert. De Limburger won twee keer in zijn loopbaan, waaronder een Tourrit op Plateau de Beille. We nemen je mee naar die hoogdag van Vanendert.

Op zeven kilometer van de meet besloot Vanendert te demarreren uit de groep met favorieten. Hij hield een steady tempo aan. Ondanks aanvallen van onder anderen Samuel Sánchez en Cadel Evans in de achtergrond, hield hij stand.

Het zorgde voor de volgende woorden van Sporza-commentator Michel Wuyts: “Jelle Vanendert, dames en heren. Noteer het! Dit is geschiedenis. De jonge landgenoot Jelle Vanendert wint de etappe op Plateau de Beille. Dit is een unieke prestatie. We hebben een klimmer. Dit is de ontdekking van een groot talent!”

Streek

Na zo’n zestig kilometer koers rijden de renners over de Col de Portet-d’Aspet. Niet voor het eerst in de recente geschiedenis. De klim in de Pyreneeën is voor altijd verbonden aan die horrordag in 1995.

Dat jaar overleed Fabio Casartelli in de afdaling van de klim. Op de berg staat een monument ter nagedachtenis van de Italiaan, die in 1992 olympisch kampioen werd. Het monument staat op een rotsblok met daarbovenop een wit gesteente dat een wiel en engelenvleugels voorstellen.

De laatste jaren staat men vaak stil bij de dood van Casartelli. Zo ontmoette Fabio Jakobsen, die werd vernoemd naar Casartelli, in 2018 de ouders van de Italiaan. In De Avondetappe vertelde de sprinter daar toen over. “Tijdens de herdenking is de naam Fabio blijven hangen bij mijn moeder. De ontmoeting maakte wel even indruk. Er was een hele fanclub en de moeder stond met tranen in haar ogen. Toen kreeg ik het zelf ook wel even lastig.” Opdat we nooit vergeten.

Profiel van de etappe

Profiel Plateau de Beille

Beeld: Climbfinder

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Vélo is inmiddels wel begonnen en iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...