Van Gils & Capiot blijven ruziën na val: 'Hij voert een show op en kan blijkbaar niet in spiegel kijken'

Maxim Van Gils en Amaury Capiot wijzen elkaar als schuldige voor de valpartij aan.

Van Gils

Maxim Van Gils (Lotto-Dstny) en Amaury Capiot (Arkéa - B&B Hotels) liggen sinds vrijdagavond met elkaar overhoop. De twee Belgen speelde de hoofdrol in een zware valpartij in de massasprint van de 13e Touretappe.

Even kort de feiten schetsen: Maxim Van Gils wilde opschuiven met zijn kopman Arnaud De Lie. Amaury Capiot deed hetzelfde in dienst van kopman Arnaud Démare. Toen Capiot zijn taak erop zat liet hij zich uitzakken en het is toen dat het flink mis ging.

Tijdens het uitzakken zou Capiot naar achter gekeken hebben, waarna het tot een botsing met Van Gils kwam. Op beelden is te zien hoe Van Gils een schouder- of kopstoot uitdeelde aan zijn landgenoot, al dan niet met opzet. Het leverde hem een boete van 1500 Zwitserse frank op.

Show opvoeren

In het kamp van Lotto Dstny zijn ze het helemaal niet eens met die sanctie. Zij wijzen Capiot als schuldige gaan. Een dag later zindert het incident nog steeds na. "Ik denk dat hij een show opvoert", vertelde Van Gils in Pau aan Het Nieuwsblad.

"Ik heb hem een berichtje gestuurd en hij heeft daar niet op geantwoord. Vanochtend is onze persverantwoordelijke ben zijn persverantwoordelijke geweest om een gesprek tussen ons op poten te zetten om het bij te leggen. En hij heeft dat afgewezen. Dat zegt veel over hem."

"Ik denk dat hij in de fout gaat door in slaap te vallen in de sprint", vervolgt Van Gils. Misschien stond er een mooie dame lang de kant? Hij verpest ook onze dag. Hij moet ook zelf in de spiegel kunnen kijken, maar blijkbaar kan hij dat niet."

Van Gils begrijpt niet waarom hij, en niet Capiot, een boete kreeg. "Ik deed niks verkeerd. Ik heb de beelden nog een paar keer herbekeken. Ik ga hier met de UCI over praten, dit is niet juist. Ik ben de zondebok. Allicht omdat Amaury al gevallen was, wilden ze hem niet extra straffen.”

Opgave Capiot

Capiot was het grootste slachtoffer van de val, maar verscheen zaterdagochtend toch aan de start. Vrij kort na de officiële start gooide hij echter al huilend de handdoek in de ring. Voor zijn opgave deed ook hij zijn relaas van de feiten.

"Ik deed gewoon mijn werk voor Arnaud Démare tot 700 meter van de streep. Toen ik klaar was keek ik over mijn schouder om links uit te zwaaien. Voor mij leek het de meest logische optie om de kant van de nadar te kiezen, want in het midden van het peloton kan je langs twee kanten geraakt worden."

Capiot verwachtte niemand meer door dat gat. "Als Maxim beweert dat dat gat 50 centimeter is, dan had hij ook gewoon rechtdoor door dat gat kunnen rijden zonder zijn ellebogen te zetten. Ik neem het hem kwalijk dat hij een elleboog en een kopstoot gaf. Ik ben zeer teleurgesteld."

Zelfde hotel

Afgelopen nacht sliepen de ploegen van de twee kemphanen trouwens in hetzelfde hotel. "Niemand van het personeel van Lotto Dstny durfde me aan te kijken. Er zijn geen excuses geweest. Het is aan hem om mij op te zoeken en je kan ’s avonds op zijn minst informeren hoe het is met diegene die gevallen is.”

Nieuws
  • Cor Vos