Fenomenale Pogacar wint loodzware Pyreneeënrit en deelt tik uit aan Vingegaard & Evenepoel

Het Sloveense wonderkind kwam solo boven op de loodzware slotklim Pla d'Adet.

Pogacar

Tijdens de 14e etappe in de Ronde van Frankrijk trok het peloton door de Pyreneeën. Op het menu stond een loodzware etappe met twee cols buiten categorie: Col du Tourmalet (18.9 km, 7.4%) en Pla d'Adet (10.6 km, 8%). Op de top van die laatste klim lag de finish.

Tom Pidcock (covid) verscheen niet meer aan de start. Onderweg verloor Remco Evenepoel met Louis Vervaeke (ziekte) een belangrijke pion. Andere renners die de Tour verlieten zijn Amaury Capiot (valpartij) en Alberto Bettiol (vermoeidheid).

Pla d'Adet

Aan de voet van de loodzware slotklim ging vroege vluchter Ben Healy solo. Op een goeie 7 kilometer van de finish opende Adam Yates de debatten. De Britse superknecht van Tadej Pogacar greep Healy bij de lurven.

Op de verschroeiende aanval van Pogacar was het wachten tot 4.5 kilometer van de top. In geen tijd ging hij op en over Healy en Yates. Onder het geschreeuw van een uitzinnige mensenmassa reed de Sloveen steeds verder weg van zijn concurrenten.

Het Sloveense wonderkind kwam solo boven op de top van Pla d'Adet. Vingegaard finishte tweede op 39 seconden en Evenepoel bolde als derde over de streep op 1'10". Vingegaard wipt in het algemene klassement over Evenepoel en kijkt aan tegen een achterstand van 1'57" op Pogacar. Beelden en uitslag:

Morgen weer klimmen

Morgen is het opnieuw klimmen geblazen in de Pyreneeën en de etappe is nog zwaarder dan die van vandaag. Op het menu staan maar liefst vier cols van 1e categorie en een finish buiten categorie op Plateau de Beille (15.7 km, 7.8%)

Nieuws
  • Cor Vos