Mokerslag! Pogacar wint met grote voorsprong ook op Plateau de Beille

Geletruidrager Pogacar was heer en meester op weg naar Plateau de Beille en verstevigt de leiding in het klassement. 

Pogacar Tour

In etappe vijftien stond een loodzware tweede Pyreneeënrit op het programma met vier beklimmingen van de eerste categorie en één van de buitencategorie. De finish lag bovenop Plateau de Beille, waar Tadej Pogacar een mokerslag uitdeelde aan Jonas Vingegaard.

Klimmen vanuit de start

De start van de etappe was in Loudenvielle, waar het voorwiel gelijk de hoogte in ging. De rit begon namelijk direct met de beklimming van de Col de Peyresourde. Hierop wilde menigeen een kopgroep vormen, maar daar was niet iedereen het mee eens.

De Peyresourde werd het strijdtoneel voor de gegadigden voor de bollen. David Gaudu won bovenop de bergsprint van Oier Lazkano en kroop zodoende omhoog in het bergklassement.

In het dal na de eerste van vijf beklimmingen vandaag werd alsnog een grote kopgroep gevormd. Enric Mas (Movistar), Jai Hindley (Red Bull), Laurens De Plus (INEOS), Lenny Martinez (Groupama), Biniam Girmay en Louis Meintjes (beide Intermarché) waren op dat moment de belangrijkste namen vooraan.

Na de tussensprint, waarin Girmay won, maar gedeklasseerd werd wegens blokken, stond de beklimming van de Col de Menté (1e cat.) op het programma. Daarop wisten onder meer Tobias Halland Johannessen (Uno-X), Simon Yates (Jayco), Ben Healy en Richard Carapaz (beide EF) op knappe wijze naar de kopgroep te springen.

Visma op kop

Daar waar UAE in de eerste Pyreneeënrit het tempo in het peloton bepaalde, deed Visma | Lease a Bike dat vandaag. De ploeg liet de vluchters nooit verder dan vier minuten uitlopen op de groep der favorieten.

In het lange dal tussen de derde (Portet d'Aspet) en de vierde beklimming (Col d'Agnes) spatte de kopgroep uiteen. Het zorgde ervoor dat onder meer Carapaz en Johannessen op achterstand aan de Agnes begonnen. De Noor en de man uit Ecuador reden echter op knappe wijze weer naar de kopgroep toe, waar intussen een flinke uitdunning had plaatsgevonden.

Zo begonnen De Plus, Carapaz, Mas, Hindley en Johannessen met 2'30" voorsprong aan de slotklim van de dag: Plateau de Beillie (15,7 kilometer aan gemiddeld 7,8%).

Plateau de Beille

Nadat Wilco Kelderman al vanaf de Col d'Agnes het tempo bepaalde, was het vanaf de voet van de slotklim aan Matteo Jorgenson om druk te zetten op de groep der favorieten. Het zorgde ervoor dat de voorsprong van de vijf vluchters, die elkaar om en om aanvielen, in rap tempo terugliep.

Het zorgde er ook voor dat Joao Almeida, Giulio Ciccone, Derek Gee en Felix Gall vroeg moesten lossen in de groep gele trui. Even later knalde de Amerikaanse knecht van Visma ook Santiago Buitrago en Carlos Rodríguez eraf.

Aanval Vingegaard, tegenaanval Pogacar

Op 10,5 kilometer van de finish perste Jorgenson het laatste eruit wat hij in zich had, waarna Vingegaard - in de bollentrui - een versnelling plaatste. Tadej Pogacar zat op het wiel van de Deen, waarna de twee samen wegreden van Evenepoel, die net niet meekon met de versnelling.

Na de aanval reed Vingegaard in hoog tempo door met Pogacar in zijn wiel, met Evenepoel op een klein gaatje daarachter. Door het hoge tempo werden Mas en Carapaz op negen kilometer van de aankomst als laatste twee overgebleven vluchters bijgehaald.

Vingegaard bleef stug op kop rijden voor de gele trui, waarmee hij Pogacar probeerde leeg te rijden. Aan de achterstand van Evenepoel, die steeds sneller opliep, was te zien dat de Deen een enorm tempo ontwikkelde.

Op ruim vijf kilometer van de streep keek Vingegaard even om, waarna Pogacar signaal zag om aan te vallen. De Sloveen sloeg gelijk een gat en liep daarna gestaag uit. Zo zagen we hetzelfde beeld als een dag eerder op Pla d'Adet. Ook nu won Pogacar overtuigend en finishte Vingegaard op gepaste afstand als tweede.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

De loodzware rit door de Pyreneeën en de lange slotklim naar Plateau de Beille hebben voor gigantische verschillen gezorgd. Jonas Vingegaard moest al 1'08" toegeven op de geletrui, terwijl Evenepoel derde werd op bijna drie minuten.

Nieuws
  • Cor Vos