Team Visma | Lease a Bike-foodcoach Karin Lambrechts: 'Het lievelingseten van Jonas Vingegaard? Döner kebab'

Jonas Vingegaard krijgt iedere dag eten voorgeschoteld van Karim Lambrechts. 

Vingegaard

Lambrechts is de foodcoach die ervoor moet zorgen dat Vingegaard en zijn teamgenoten iedere dag zo goed mogelijk herstellen. De NOS keek een keertje mee tijdens de voorbereidingen op het diner.

"Iedere week worden boodschappen geleverd vanuit Nederland", vertelt Lambrechts. De strategie wordt dan ook ver voor de Tour de France al bepaald. "Het is belangrijk om in energiebalans te zijn zoals wij dat noemen. Als je niet goed aanvult wat je verbruikt, heb je kans om niet goed te herstellen."

"Dat is de kans om ziek te worden bijvoorbeeld ook groter. Zeker in een grote ronde is het gewoon zaak om iedere dag zo goed mogelijk te herstellen."

Renners krijgen regelmatig flinke maaltijden te verstouwen. "Een renner zit per dag toch gauw aan de 8000 à 10.000 kilocalorieën. Het ontbijt bestond vanochtend (gisterochtend, red.) al uit zo'n 1500 kilocalorieën. Dat zijn drie sneetjes brood met zoet beleg, ei en ham of kaas erop."

"Dan nog twee kommen met rijstepap en wat vers fruit erbij en ook nog wat kwark. Soms denk je: hoe krijgen ze het allemaal weg? Maar uiteindelijk lukt dat altijd wel."

Kebab

Het favoriete eten van de kopman staat soms op het menu. "Vingegaard zijn favoriete eten is Döner kebab. Dat verwerk ik tijdens de Tour de France door kip met shoarmakruiden te bakken en in een wrap te doen. Een beetje rode kool, uitjes en knoflooksaus erbij."

Voeding is belangrijk, maar het is niet dat de renners geen stem hebben en alles van de foodcoaches klakkeloos moeten uitvoeren. "We serveren in buffetvorm. Het zijn mensen en geen machines. Het is belangrijk dat ze ook hun gevoel volgen. Als ze iets meer of iets minder willen pakken, dan kan dat gewoon. Wij zorgen altijd dat er genoeg is."

Nieuws
  • Cor Vos