Moeder Van Aert over opdringerige fans: 'Wout durft wel eens zijn geduld te verliezen als hij gestoord wordt'

De moeder van Wout van Aert deelt enkele anekdotes over fans die wel heel opdringerig zijn.

Van Aert

Wout van Aert is vandaag één van de grootste sterren in de wielersport en in wielerbakermat Vlaanderen is hij dan ook immens populair. Die roem en faam is uiteraard leuk, maar heeft ook een keerzijde. En daar heeft het fenomeen uit Herentals het soms wel lastig mee.

Voor en na een koers wordt Van Aert in die mate aangeklampt, dat zijn ouders hem zelfs amper te zien krijgen. "Soms komen mensen in de viptent bij ons in de buurt staan, hopende dat ze op die manier met Wout op de foto kunnen gaan", zegt zijn moeder Ivonne Boeckx in een interview met Het Nieuwsblad.

"Allemaal goed bedoeld en fans zijn heel waardevol, maar zo gaan die twee minuten verloren waarin wij iets tegen onze zoon zouden kunnen zeggen. In zulke omstandigheden kijkt hij soms bewust naar de grond, zodat hij niet herkend wordt. Als hij zijn hoofd omhoog durft te doen, heeft hij prijs…”

Lastigvallen

Zelfs in zijn eigen huis in Herentals is Van Aert niet veilig. "Wout woont niet ver van een kampplaats, waar tijdens de zomer voortdurend jeugdgroepen neerstrijken. Dan komen er wel eens groepjes scouts of chiro aanbellen in het kader van een ruiltocht. Sympathiek allemaal, maar dat is toch een behoorlijke aanslag op je privéleven. "

Nog erger: mensen die ongevraagd een foto nemen, zelfs van de kinderen. Al die sociale media doen daar geen goed aan. Maar kleine kindjes krijgen overigens meestal wel iets mee, hoor.”

En ook met de familie op restaurant gaan wordt hem niet gegund. "We hebben al herhaaldelijk meegemaakt dat we zelfs tijdens etentjes op restaurant met familie of vrienden gestoord werden. En dan durft Wout wel eens zijn geduld te verliezen.”

"Onlangs kwam hij op het eerste schoolfeestje van Georges en hij was amper binnen of iemand klampte hem al aan. Toen heeft de directrice meteen kordaat ingegrepen. Gelukkig gebeurt dat niet al te vaak.”

'Zot uit de hoek komen'

Ook bij Van Aert kan de emmer dus eens overlopen. In de media komt hij nochtans heel kalm en rustig over. "Wout zal zijn ware aard niet snel tonen in de media", zegt Boeckx, die haar zoon het beste kent. "Ik zeg niet dat hij een tafelspringer is, maar hij kan echt zot uit de hoek komen, onder vrienden of familie."

"Wout doet dat bewust om zijn eigen leven een beetje te beschermen. Nu zou je het hem niet nageven, maar Wout was niet de braafste tiener. Bij de deugnieterij stond hij misschien niet op de eerste rij, maar alleszins wel op de tweede.”