Mathieu van der Poel: 'De Tour is voor mij mentaal soms meer afzien dan fysiek'

Mathieu van der Poel kijkt met vertrouwen naar de derde week.

Poel

De wereldkampioen voelt zich namelijk nog best goed, zo vertelde hij in Vive Le Vélo. Hoe heeft hij zijn rustdag beleefd? Hij maakte een koffierondje, en reed ook nog even op Zwift. "Ik heb liever nog een beetje inspanning, omdat ik anders toch een beetje stilval. Niemand wil doorrijden tijdens zo'n rondje. Ik heb er ook weinig zin in, maar het is de beste optie."

Van der Poel rijdt vooralsnog een redelijk anonieme Tour de France. "Ik kan er niet veel aan veranderen. Voor de Tour de France heb ik al gezegd dat er weinig kansen zijn in een grote ronde voor renners zoals ik. Als het zo blijft evolueren heeft het nog weinig zin om naar grote rondes te gaan."

"We hebben ook geen klassementsman. Dan weten we dat we in een etappe als gisteren niet veel anders kunnen doen dan op tijd binnen komen."

Van der Poel kwam op Plateau de Beille op 42 minuten van Tadej Pogacar boven. "Ik zie nog niet zoveel af, maar er zijn jongens die echt moeten vechten tegen de tijdslimiet. Het tempo ligt zo hoog, het wordt zo hard gemaakt, maar ik ben nog in redelijke vorm en voel me eigenlijk nog wel goed. Mentaal is het soms meer afzien dan fysiek voor mij."

Spelen

Donderdag wacht nog een dag die Van der Poel moet liggen. "Ik geloof erin, omdat ik me nog best goed voel. Alle kansen die we nog krijgen gaan we proberen te pakken. Morgen ook in de sprint met Jasper."

"Ik heb een beetje dezelfde opbouw als vorig jaar. Ik voel me nu wel beter dan vorig jaar, omdat ik toen ziekjes was. Maar dat is geen zekerheid dat ik op de Spelen dezelfde vorm zal hebben als vorig jaar in Glasgow."

Hij sprak gisteren nog even met Wout van Aert. "Nee, dat gaat niet over de Spelen. Dat zijn geen diepgaande gesprekken, hoor. Dat is een beetje bijpraten. De Spelen is wel een beetje te vergelijken met het WK in Glasgow. Alleen zijn er minder ploeggenoten en voor mij is het dus ook een beetje afwachten."