Tour | Voor de (klimmende) vluchters! Alles wat je moet weten over etappe 17: Saint Paul Trois Chateaux-Superdévoluy

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 17 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

De zeventiende etappe staat aangemerkt als een bergetappe. Dat betwisten we ook zeker niet, maar het is geen klassieke bergrit met grote Alpencols erin. De start is op een hoogte van honderd meter en in ruim 130 kilometer rijden de renners gestaag naar een hoogte van 965 meter.

In het peloton is het misschien minder te merken, maar aanvallers zullen de constante lichte stijging op een bepaald moment toch gaan voelen. En toch is de kans groot dat deze rit voor de vluchters gaat zijn, want de drie klimmetjes in de slotfase zijn niet superzwaar.

De renners beginnen met de Col Bayard (6,8 kilometer aan zeven procent), dan volgt de Col du Noyer (7,6 kilometer aan 7,9 procent) en de finish is getrokken op de Superdévoluy (3,9 kilometer aan 5,6 procent). Het is een unicum in de Tour de France, want er werd nooit eerder aangekomen op dit klimmetje.

In de Dauphiné was dat wel twee keer het geval. In 2013 won Samuel Sánchez de etappe, terwijl drie jaar later Stephen Cummings de beste was. Ook koersdirecteur Christian Prudhomme verwacht dat deze etappe in de zuidelijke Alpen voor de sterk klimmende vluchters zal zijn.

Geschiedenis

De Superdévoluy is misschien niet heel lastig, maar de combinatie met de Col du Noyer kan zeker voor tijdsverschillen zorgen in het algemeen klassement. In de Tour de France is deze combinatie nooit gereden, maar in de Dauphiné wel twee keer. Leverde dat grote tijdsverschillen op onder de klassementsrenners of hoeven we deze etappe niet te veel te verwachten van de jongens die voor de gele trui gaan?

Afgaande op de Dauphiné-geschiedenis dat tweede. In 2013 versloeg Samuel Sánchez strijkijzer Jakob Fuglsang. In totaal bleven twaalf renners binnen de minuut van elkaar, waaronder Stef Clement en Laurens ten Dam. Toch verloren erkende klimmers als Alberto Contador en Joaquim Rodríguez respectievelijk zeven en veertien seconden op leider Chris Froome.

Drie jaar later domineerde Stephen Cummings de etappe, maar de Brit ging niet voor het algemeen klassement. Hem buiten beschouwing gelaten finishten zestien renners binnen de minuut van elkaar, waaronder Wout Poels en weer Stef Clement. Het zal op de Superdévoluy vooral seconden sprokkelen worden.

Streek

Na ruim dertig kilometer rijden de renners door het stadje Nyons. Vroeger een bolwerk van protestanten, maar tegenwoordig onder meer bekend als het hart van een unieke soort olijfolie. De olijf die in de gaarden in en rondom Nyon groeit, de Tanche genaamd, wordt beschouwd als een van de beste olijfsoorten van Frankrijk en staat haast standaard op tafel tijdens een aperitief in de Provence.

Dat is niet het enige, want van de Tanche wordt ook een van de meest smaakvolle olijfoliën van het land gemaakt. De oogst vindt plaats in de maanden december en januari en twee of drie dagen later worden ze geperst om er een sap van te maken. De olijfolie heeft verschillende keurmerken en is fruitig van smaak en de geur wordt vergeleken met die van vers gemaaid gras. De zaterdag voor kerst is er in Nyons een dag waarop de olijf centraal wordt gesteld.

Profiel van de etappe

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe. Vive le Vélo draait na het EK voetbal ook weer op volle toeren en is iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...