Richard Carapaz pakt dik- en dikverdiende ritoverwinning in Tour de France, Evenepoel pakt beetje tijd terug op Vingegaard

Richard Carapaz heeft een zeer spectaculaire zeventiende etappe op zijn naam geschreven.

Carapaz

De etappe begon met angst voor waaiers. Die ontstonden ook, maar er was geen ploeg die het écht op de kant wilde gooien waardoor dat gevaar week. Vervolgens was het slag om slinger demarreren. Vier renners reden vroeg in de etappe weg: Magnus Cort, Bob Jungels, Tiesj Benoot en Romain Grégoire.

Zij kregen kilometerslang geen grotere voorsprong dan een minuut. Achter hen bleef het dan ook onrustig, ontstonden er gaten in het peloton en bleven renners het proberen. Het duurde tot meer dan 120 kilometer in koers voordat er nog een grote groep wegreed van het peloton, waar nadien eindelijk de rust terugkeerde.

Renners die onder anderen in die groep zaten: Laurens De Plus, Wout van Aert, Wout Poels, Richard Carapaz, Simon Yates. Het mooie was dat juist de finale het zwaarste deel van de rit was met drie gecategoriseerde beklimmingen. Op de eerste van die klim, de Col Bayard (6,9 kilometer aan 7,1 procent), gingen Guillaume Martin en Valentin Madouas op zoek naar de koplopers.

Op een kleine twintig kilometer van de meet wisten zij de aansluiting te maken, maar ondertussen was ook de groep achter hen onder impuls van Geraint Thomas weer in gang geschoten. Zij lagen slechts een halve minuut achter met de Col du Noyer (7,6 kilometer aan 7,9 procent) nog voor de boeg.

Simon Yates versnelt

Vanaf de voet zette Simon Yates al de achtervolging in. De Brit reed in één ruk terug naar de kopgroep en ging vervolgens erop en erover. Achter hem kwamen ook Carapaz en Stephen Williams echter opzetten. Die laatste moest lossen halfweg de klim, waardoor het zou uitdraaien op een strijd tussen Yates en Carapaz, die de aansluiting maakte drie kilometer onder de top.

Carapaz ging op het steilste stuk van de klim vervolgens vol aan. Yates zat niet meteen op het wiel en moest een gat laten. Op die manier werd het een heerlijk duel, want Carapaz liep ook niet heel snel uit op de kopman van Team Jayco-AlUla, die op de top een achterstand had van zo'n dertien seconden.

Zodoende kwam het aan op de afdaling en de stuk minder zware slotklim naar Superdévoluy (3,9 kilometer aan 5,7 procent). Kortom, er was nog tijd om een en ander goed te maken voor Yates. Terwijl de strijd om de dagzege vol aan de gang was, viel Tadej Pogacar in de achtergrond nog maar eens aan. Vingegaard en Evenepoel braken, maar konden in de afdaling nog terugkeren.

Op het laatste klimmetje bleek Carapaz nog iets in de benen te hebben en reed hij gestaag weg van Yates, waardoor de Ecuadoraan nu in alle grote rondes minstens één etappe heeft gewonnen. Op het laatste heuveltje demarreerde Evenepoel nog, die daarmee Vingegaard onder druk zette, terwijl Pogacar zich niet druk maakte om de ontsnapte Belg.

Vluchter Jan Hirt ving Evenepoel op, en Van Aert en Benoot namen de kop voor Vingegaard. Ook dat werd een heerlijk duel, die beslecht werd in het voordeel van Evenepoel, die in totaal twaalf seconden terugpakte op Vingegaard en tien op Pogacar.

Nieuws
  • Cor Vos