Quiz | Herken jij deze cols uit de Ronde van Frankrijk?

De Alpen, Pyreneeën en Vogezen herbergen heel wat iconische beklimmingen. Kan jij ze allemaal herkennen? 

cols

Wie aan de Ronde van Frankrijk denkt, denkt aan bergen. Tijdens het grootste wielerevenement ter wereld worden immers steevast de Alpen, Pyreneeën en soms ook de Vogezen en het Centraal Massief doorkruist. Het maakt van de Tour de zwaarste wielerkoers ter wereld.

Die cols zijn andere koek dan wat we in Nederland en België tegenkomen. Denk maar aan pakweg Col du Granon, een monster met een lengte van 11.4 km, stijgingspercentage van 9.1% en een top op een hoogte van maar liefst 2404 meter!

Dat ze eindeloos lang zijn en flink bergop lopen, hebben ze allemaal gemeen. Toch ziet elke col er anders uit. De Pyreneeëncols zijn steiler en onregelmatiger en het landschap is ongerepter. Alpencols liggen een pak hoger en zijn constanter en minder steil.

En zo ziet iedere berg er anders uit! Wie al lang genoeg de Tour volgt, zou die iconische cols moeten kunnen benoemen aan de hand van een beeld van de flanken. Test je kennis in onderstaande quiz! De tips moeten je op weg helpen. De antwoorden vind je onderaan terug.

1) Opletten voor zatte Nederlanders

Foto: Cor Vos

2) Souvenir Henri Desgrange

Foto: Cor Vos

3) Eén van de meest fotogenieke bergen in Frankrijk

Foto: Cor Vos

4) Froome ging er ooit gaan lopen

Foto: Cor Vos

5) Contador & Schleck vochten er ooit een episch duel uit

Foto: Cor Vos

6) Vraag nooit aan Roglic hoe deze berg heet

Foto: Cor Vos

7) Bruyneel dook er ooit de ravijn in

Foto: Cor Vos

8) Armstrong bleef er ooit hangen achter een handtas

Foto: Cor Vos

9) Kaal en rotsachtig

Foto: Cor Vos

10) Merckx kreeg er ooit een vuistslag

Foto: Cor Vos

Antwoorden: 1) Alpe d'Huez 2) Col du Galibier 3) Lacets de Montvernier 4) Mont Ventoux 5) Col du Tourmalet 6) Planche des Belles Filles 7) Cormet de Roselend 8)Luz Ardiden 9) Col d'Izoard 10) Puy-de-Dôme