Lance Armstrong: 'Pogacar heeft de grootste fout uit zijn carrière gemaakt in de koninginnenrit'

Lance Armstrong spreekt uit ervaring, want hij maakte in de Tour van 2000 hetzelfde mee.

Armstrong

Tadej Pogacar stond al stevig in het geel, maar in de koninginnenrit van de Tour kon hij het niet laten om zijn concurrenten nog wat extra tijdsverlies aan te smeren. Op Isola 2000 trok hij al heel vroeg ten val. De Sloveen raapte alle vroege vluchters op en pakte zijn vierde ritzege.

Volgens Lance Armstrong was die aanval de grootste fout die Pogacar in zijn carrière gemaakt heeft. Dat vertelde de zevenvoudig Tourwinnaar, die zijn Tourzeges allemaal kwijtspeelde, in zijn podcast 'The Move'. Hij vreest dat Pogacar de dopinginsinuaties met dergelijk machtsvertoon alleen maar voedt.

"Ik heb mijn mening van 20 jaar geleden herzien", begint Armstrong zijn betoog. "Ik heb in die positie gezeten en gezegd 'hey, het is koers, er is een start en een finish, ik heb een rugnummer, ik wil een rit winnen. Maar we hebben Pogacar vandaag de grootste fout uit zijn carrière zien maken."

'Politieke campagne'

"De andere teams willen het niet zien, de fans willen het niet zien", vervolgt Armstrong. "Het was een ongelofelijk grote fout. Het was onnodig. En ja, ik weet wel dat het een koers is, maar de Tour is ook een politieke campagne. Geef de mensen geen reden om je te haten. Ik herhaal: GEEF ZE GEEN REDEN OM JE TE HATEN! Of geef ze geen reden om je niet leuk te vinden."

"Maar het allerbelangrijkste: geef ze geen reden om je prestaties in vraag te stellen. En dat heeft hij vandaag gedaan. Grootste fout uit zijn carrière. Een Tour is een marathon en een politieke campagne. Van drie weken. En dat is moeilijk en dat maakt het ook anders dan andere sporten."

Berichtje van Ferrari

Armstrong vertelt dat hij zelf ooit die 'fout' maakte. "Ik ga iets delen wat ik nog nooit eerder heb gedeeld. We hebben het over de Tour van 2000. Ik werkte samen met Michele Ferrari. Ik reed weg van Marco Pantani en Jan Ullrich en eindigde vier minuten voor hen, maar in de bus zag ik een bericht van Ferrari: 'grote fout', stond erin. Dat was het."

Armstrong benadrukt wel dat hij fan is van de Sloveen. "Maar ik zit wel voor de TV te zeggen: 'doe het niet, doe het niet'. Juist omdat ik zijn supporter ben. Hij kan op het hoogste schavot staan in Nice, dat is zijn overwinning. Maar nu had hij beter bij zijn ploeggenoten kunnen blijven."