'Ritzeges weggeven doe je niet': Pogacar dient Armstrong & Visma | LAB van repliek

Het Sloveense wonderkind deelt alleen cadeautjes uit met Kerstmis. 

Pogacar

Tadej Pogacar laat in deze Tour geen kruimel over voor de concurrentie. Het fenomeen uit Slovenië is straks zonder ongelukken voor de derde keer eindwinnaar in de Tour en won maar liefst vijf etappes. Die vraatzucht wordt echter niet door iedereen gesmaakt.

Critici vinden het niet kunnen dat Pogacar, toen hij al stevig in het geel stond, om de haverklap bleef aanvallen. Ze zijn van mening dat de gele trui gerust eens iemand anders mocht laten winnen. Lance Armstrong noemde het machtsvertoon zelfs 'de grootste fout uit zijn carrière'.

"De Tour is ook een politieke campagne", zei de Amerikaan na de vierde ritzege van Pogacar. "Geef de mensen geen reden om je te haten. Maar het allerbelangrijkste: geef ze geen reden om je prestaties in vraag te stellen."

Merijn Zeeman, Sportief Directeur bij Visma | Lease a Bike, deelde die mening. "Of ik het mooi vond voor de sport? Neen. Het is natuurlijk hun keuze, maar ik weet niet of het zo goed is voor je populariteit om het op die manier te doen."

'Betaald om te winnen'

Pogacar trok zich duidelijk weinig aan van die kritiek. Een dag later kon hij de ritzege makkelijk gunnen aan Jonas Vingegaard, maar de gele trui sprintte de Deen genadeloos uit het wiel en knalde naar zijn vijfde ritwinst. Op de persconferentie na de etappe dienden hij de critici van antwoord.

"Je geeft etappes niet weg aan je naaste concurrenten, zeker niet”, zei Pogacar aan Cyclingnews. “We hebben de kopgroep vandaag genoeg tijd gegeven, ze hadden een grote kans, en ze hebben in deze genoeg kansen gekregen."

"Sprinters zeggen toch ook niet: ‘Vandaag kan ik weer een sprint winnen, ik ga me wat inhouden’. Het is een sport waar je wilt winnen, waar je moet winnen. Je wordt ook betaald om te winnen. Er is druk en je moet presteren. Het is niet goed als je niet levert. Als je kan, moet je altijd voor de overwinning gaan.”

'Per ongeluk' gewonnen

Pogacar had in de laatste bergrit naar Col de la Couillole trouwens helemaal niet zijn zitten op ritwinst gezet. Dat hij toch als eerste bovenkwam, is de schuld van zijn rivalen. "Soudal Quick-Step probeerde wat tijd terug te tpakken op Jonas Vingegaard en dat speelde in mijn voordeel."

"Remco deed er alles aan om Jonas te lossen en het was heel lastig om hen te volgen. Toen Remco aanviel en Jonas counterde, zat ik op de limiet. Ik wilde niet samenwerken met Jonas. Ik was blij dat ik in zijn wiel zat en ik wilde Richard Carapaz en Enric Mas voor de overwinning laten strijden."

Nieuws
  • Cor Vos