Wielergeschiedenis! Pogacar wint na Giro ook Tour én wint slottijdrit in Nice

Tadej Pogacar heeft in deze Ronde van Frankrijk maar liefst zes etappes gewonnen. 

Pogacar

De Ronde van Frankrijk kent dit jaar een atypische apotheose. Traditioneel worden er rondjes gereden in Parijs, maar omdat daar over een week de Olympische Spelen worden op gang getrapt, moest Tourorganisator ASO op zoek naar een nieuwe locatie.

Dat is Nice geworden. En ASO had nog een verrassing in petto want de Tour eindigt voor het eerst sinds 1989 met een individuele tijdrit. Een nagelbijter zoals in '89 was dat echter niet, want het eindpodium stond al vast.

Het traject van Monaco naar Nice was 33.7 kilometer lang. Onderweg moesten de renners La Turbie (8.2 km, 5.7%) en Col d'Eze (1.6 km, 8.8%) overwinnen. Helemaal op maat van de klassementsmannen dus.

Tadej Pogacar had geen zin om te wuiven naar het publiek en ging vol voor een zesde ritzege. Daar slaagde hij grandioos in. Het Sloveense wonderkind deed maar liefst één minuut beter dan Jonas Vingegaard. Remco Evenepoel zette de derde snelste tijd neer.

Pogacar schreef wielergeschiedenis, want hij won dit seizoen ook de Giro d'Italia. Hij is de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 die de aartsmoeilijke dubbel realiseert. Beelden en uitslag:

Remco Evenepoel eindigt in zijn Tourdebuut op het podium en wint ook de witte jongerentrui. Biniam Girmay is de eerste Afrikaanse winnaar van de groene puntentrui en Richard Carapaz is de eerste Ecuadoraanse winnaar van de bollentrui. De regerende olympische kampioen is ook uitgeroepen tot strijdlustigste renner.

Nieuws
  • Cor Vos