Column | De 5 grootste losers van de afgelopen Tour de France

De Tour is afgelopen. Tijd om de balans op te maken. Onze redacteur bespreekt wie de grootste losers waren, in de breedste zin van het woord. 

chipsgooier tour met pogacar

Jan Mulder sierde aan het eind van iedere maand altijd het tv-programma De Wereld Draait Door op met zijn ergernissen van de afgelopen maand. Nu de Tour erop zit, leek het me aardig - al was het maar op m'n eigen frustraties te kanaliseren - ook zoiets te doen.

Dat doe ik door vijf losers in deze Tour de France te benoemen. Dat klinkt wat onvriendelijk - en zo is het soms ook wel echt bedoeld, bijvoorbeeld in het geval van loser nummer één... Maar soms is het ook meer een 'overdrachtelijke' loser. Dan is het niet persoonlijk bedoeld per se, maar meer een algemene ergernis waar één loser even is opgeplakt. Goed, tot zover deze loserdisclaimer, daar gaan we!

1) De Chipsgooier

De allergrootste loser van de afgelopen Tour de France is zonder enige twijfel De Chipsgooier, met in zijn kielzog alle andere totaal van de pot gerukte mafkezen (ja, dat is een tautologie, maar dat mag om echt even aan te geven met wat voor idioten we te maken hebben..) die langs de kant van de weg staan of rennen en de renners bewust of onbewust hinderen met chipsgegooi, vlaggen, rookbommen, telefoontjes of wat dies meer zij.

Je kunt er een hele maatschappelijke beschouwing op loslaten: social media, mensen die op zoek gaan naar hun fifteen seconds of fame, overmatig drankgebruik, het gevoel dat je geboren bent in het lichaam van een dinosaurus en dan dus maar in zo'n pak langs de weg gaat staan, etcetera... Bottom line is: doe normaal, debielen, val renners niet lastig met je eigen geldingsdrang!

2) De UCI-jury

De definitie van jury: 'een groep mensen die oordeelkundig geacht wordt en gevraagd een oordeel ergens over uit te spreken'. Definitie van de jury in de Tour de France: 'een groep van mensen die nalaat in te grijpen wanneer het echt nodig is en in plaats daarvan muggenziften tot kunst heeft verheven'.

Deze keer waren ze niet druk met het opmeten van sokken, maar zagen ze een vrolijke Fransman (Julien Bernard) die in de eerste tijdrit door z'n geboortestreek reed in een zee van dorpsgenoten. Hij hield - verantwoord - even halt bij vrouw en kind. Het oordeel van de hele wereld: 'Awwww wat lief en leuk allemaal!' Oordeel van de jury: 'U brengt de wielersport in diskrediet, 240 Zwitserse Francs boete!'

Daar bleef het niet bij, want in hun oordelen over het reilen en zeilen in de massasprints waren ze weer heerlijk arbitrair. De ene duw of manoeuvre werd bestraft, de dag erna bleef het opeens weer oorverdovend stil bij eenzelfde soort incident.

3) INEOS (en Red Bull-BORA-hansgrohe)

Dit was de Tour waarin de 'kleine' ploegen hun grotere, dikbetaalde broers lik op stuk gaven. Gechargeerd: ploegen als Intermarché-Wanty en Arkea-B&B moeten het doen met het budget dat bij INEOS alleen aan de teambus van de ploeg wordt uitgegeven.

Bij Intermarché wonnen ze drie ritten en het groen; INEOS won helemaal niks. Een zevende plek in het algemeen klassement, Kwiatkowski en Pidcock een keertje dichtbij dagsucces. Dat was het. Ik weet niet exact hoe het met het budget van de ploeg zit, maar dat is net zoiets als dat Ajax vijfde zou worden in de Eredivisie, dat gaat nooit gebeu... - o, wacht...

Nou ja, m'n punt is duidelijk: INEOS is net zo slecht als Ajax het afgelopen seizoen. Alleen hoor je er bijna niemand over. Goedbeschouwd is het wel een regelrechte schande. En dat geldt ook voor Red Bull-BORA-hansgrohe, die net aan hun suiker/euro-infuus liggen, maar er helemaal niks van bakten - alleen hebben zij wel de val van Roglic als excuus.

4) Guillaume Martin

Guillaume Martin vind ik niet echt een loser - hoewel ik het misschien wel een beetje makkelijk vind je fiets dan maar de schuld te geven van je mindere prestaties, en ook zijn wat wijsneuzigerige filosofenuitstraling vind ik maar zozo.

Het gaat me meer om het type renner dat hij is. Bereidt zich een heel jaar voor op de Tour, om er dan drie weken redelijk anoniem rond te tuffen. Het ergste daarvan is: hij weet het van tevoren. Martin weet dat hij nooit beter zal doen dan een achtste plaats door alleen maar te volgen.

Kom op, Guillaume, werp dat klassementsjuk af en ga lekker aanvallen. Of maak die vermaledijde Tour wat minder belangrijk in je seizoen!

5) Parkoersbouwer Thierry Gouvenou

Het parkoers van deze Tour was een beetje te zwart-wit. Het was klimmen of sprinten. Nu weet ik dat die arme Thierry met heel veel rekening moet houden bij het in elkaar zetten van het parkoers, maar je maakt mij niet wij dat hij niet eens ergens links of rechts een heuveltje of muurtje had kunnen vinden dat types als Mathieu van der Poel wat welgevalliger was geweest.