Zeeman neemt het op voor Pogacar na insinuaties: 'Het is niet eerlijk, hij heeft 4 maanden keihard gewerkt'

Merijn Zeeman vindt dat renners alleen mogen beschuldigd worden van dopinggebruik als daar gegronde bewijzen voor zijn.

Zeeman

Superlatieven schieten te kort om te beschrijven wat wielerfenomeen Tadej Pogacar heeft klaargespeeld. Het Sloveense wonderkind is de eerste renner sinds Marco Pantani in 1998 die erin slaagt om de 'onmogelijke' en aartsmoeilijke dubbel Giro - Tour te winnen.

Dat deed hij ook nog eens op de meest epische wijze. Pogacar greep elke gelegenheid om de concurrentie te vernederen en schreef zowel in de Giro als de Tour, tot ergernis van o.a. Lance Armstrong, maar liefst zes van de eenentwintig etappes op zijn naam.

Die suprematie en dat machtsvertoon kan blijkbaar niet iedereen appreciëren. Net zoals elke Tourwinnaar moet Pogacar traditioneel een hoop insinuaties van twijfelaars en 'critici' slikken. Het gevolg van de erfenis die Armstrong & co hebben achtergelaten.

'Doping is super dom'

Het zijn voor alle duidelijkheid ongegronde beschuldigingen, want er is geen enkel bewijs dat Pogacar en/of UAE Team Emirates dopingregels overtreedt. Pogacar ontkent alvast alle verdachtmakingen. "Ik ben blij dat ik haters heb, want dat betekent meestal dat je goed bezig bent", klonk het afgelopen zondag in Nice.

"Waarom zou je ook iets nemen waarmee je je gezondheid en je hart op het spel zet? Dat zou super dom zijn. Want je bent maar prof tot je 35ste, maar daarna wil je ook nog van het leven genieten."

Steun van Zeeman

Merijn Zeeman, Sportief Directeur bij Visma | Lease a Bike, verdedigt de kersverse Tourwinnaar. "Het is wel grappig en dat bedoel ik cynisch", vertelt hij aan Het Nieuwsblad. "Vorig jaar kregen wij dat. Je kunt de klok er op gelijk zetten wanneer het boegeroep en de insinuaties beginnen."

"Het is onterecht", vervolgt hij. "Laat duidelijk zijn dat het goed is dat er kritische vragen zijn van de media en dat we zelfkritisch zijn. We willen nooit meer terug naar het tijdperk dat het aan de orde was. Maar opmerkingen zoals Jack van Gelder maakte in De Oranjezomer zijn ongefundeerd."

"Wanneer er uit een wetenschappelijk onderzoek met berekeningen naar voren komt dat dit onmogelijk is, kun je het gesprek aangaan. Als iemand zomaar iets roept, kan je daar niets mee."

Keihard gewerkt

"Het is vooral niet eerlijk als je ziet welke opofferingen, inspanningen en toewijding deze renners over hebben voor hun sport. Pogacar heeft de afgelopen vier maanden geleefd als een monnik met hoogtestages en de Giro en Tour gereden. Hij heeft keihard gewerkt, dat verdient respect.”