Van zwoegen vlak voor de bezemwagen tussen 2000 afgetrainde Italianen tot vier keer de Ventoux op één dag: drie wielervrienden filmen hun herkenbare avonturen op de fiets

Drie wielervrienden, elk van verschillend niveau, maken heerlijk herkenbare filmpjes voor mensen die meedoen aan Gran Fondo's en toertochten. 

wielrenner op de top van de mont ventoux

Het komt je vast bekend voor als je naast in-joggingbroek-op-de-bank-koersliefhebber zelf ook je beste beentje voorzet op de racefiets (of gravelbike of mountainbike): jezelf een doel stellen. Toewerken naar die ene zware toertocht met idioot veel hoogtemeters of een andere zware uitdaging die je in vlaag van zelfoverschatting voor jezelf bedacht. De drie wielervrienden Niels, Marnick en Jeffrey hebben het 'virus' ook, maar doen er nog wat meer mee.

De boodschap van de drie wielervrienden

Niels van Ekeren, een voormalig semi-prof, Marnick Rekker, een enthousiaste toerfietser, en Jeffrey Wiese, een gepassioneerde fietsavonturier, brengen hun avonturen in beeld en delen deze met de wereld in de YouTube-serie The Cycling Dream. Deze serie komt voort uit Wat Als?! De Wielerpodcast die de makers sinds 2021 hebben gemaakt. Een podcast waarin een handleiding werd geschetst voor amateurwielrenners. Nu brengen de makers deze handleiding in de praktijk. ‘We willen laten zien hoe tof wielrennen met je vrienden kan zijn en dat alles mogelijk is wanneer je het echt wilt,’ aldus Van Ekeren.

Tof is het, maar heus niet altijd. Het is ook zwaar. En dat brengt het trio allemaal in beeld: niet alleen de fysieke uitdagingen, maar ook de mentale en emotionele aspecten van het wielrennen. Elke aflevering toont de voorbereiding, de obstakels en de hoogtepunten van het trio.

Van de eerste keer je benen scheren tot de laatste meters van een loodzware Gran Fondo met de bezemwagen op je hielen. ‘Het gaat niet alleen om de prestaties, maar om de passie en het plezier dat je deelt met je vrienden bij het behalen van een prestatie,’ zei Marnick Rekker bij NPO Radio 1. Met deze serie hopen de drie vrienden anderen te motiveren om ook op de racefiets te stappen, om zo hun eigen wielerdroom achterna te jagen.

Zwoegen voor de bezemwagen in Italië

De dromen van de drie liggen ver uit elkaar. Marnick is namelijk in tegenstelling tot Niels en Jeffrey een beginnend wielrenner. Hij gaat z'n eerste koers ooit rijden: de Luca Avesani Cycling Marathon in Verona. In de eerste twee afleveringen van de serie volgen ze hem daarin.

"Ik zie vooral veel mensen die eigenlijk veel beter zijn dan ik. Eerlijk, toen ik dit op internet zag staan, dacht ik aan een kleine Gran Fondo in Verona. Ik denk toch dat ik me een beetje heb vergist", vertelde Marnick voor de start in het centrum van Verona, toen hij moest opstellen tussen 2000 afgetrainde Italianen.

Met een tijdslimiet van 4,5 uur moet hij 120 kilometer door het heuvelachtige Verona zien af te leggen. Kilometers waarin het afzien hem niet wordt gespaard. De bezemwagen blijkt dan ook na 3 uur afzien, zweten en puffen, niet ver te zijn. Hieronder zie je het filmpje van het tweede deel van zijn Italiaanse avontuur

Alle afleveringen kijken?

Alle afleveringen van The Cycling Dream bekijk je via deze link. Daarin beleef je mee hoe Niels en Jeffrey zich voorbereiden en het ervan afbrengen in hun uitdagingen.

Niels bereidt zich voor op een Gran Fondo in de Vogezen met als doel een top 100-klassering om zich te kwalificeren voor het WK Gran Fondo in Denemarken. Jeffrey gaat de ultieme uitdaging aan door de Mont Ventoux vier keer te beklimmen, drie keer op de weg en één keer op de gravelbike.

Zelf in het zadel
  • The Cycling Dream