Dit zit er in het gouden doosje dat alle medaillewinnaars overhandigd krijgen

De laureaten op de Olympische Spelen krijgen een medaille, een stukje Eiffeltoren én een mysterieus doosje overhandigd!

gouden doosje

U heeft het wellicht al opgemerkt tijdens een podiumceremonie van eender welke sport op de Olympische Spelen: alle medaillewinnaars krijgen niet enkel een gouden, zilveren en bronzen medaille, maar ook een langwerpig doosje overhandigd. Ook Remco Evenepoel en Wout van Aert kregen er ééntje.

Wat er precies in dat mysterieuze doosje zit? De officiële poster van de Olympische Spelen in Parijs, zo blijkt! Om in te kaderen of boven hun bed te hangen. Het is een werk van de Franse kunstenaar Ugo Gattoni.

Op die poster zijn alle bekende monumenten van Parijs terug te vinden, zoals de Eiffeltoren, Arc de Triomphe, Pont Alexandre-III en de Seine. (Lees verder onder de foto)

Stukje Eiffeltoren

Remco Evenepoel & co dragen overigens ook een stukje Eiffeltoren om hun nek. In elke medaille zit immers 18 gram van 's werelds bekendste monument verwerkt. Om de 5084 medaille te vervaardigen, is maar liefst 91 kilometer ijzer ontgonnen uit renovaties van de afgelopen jaren.

Het stukje Eiffeltoren is terug te vinden in de zeshoek op de voorkant van elke medaille. Op de achterkant van de medailles staan de godin van de overwinning Athena, de Acropolis en de Eiffeltoren afgebeeld.