Campenaerts over triatleet Blummenfelt die in 2028 Tour de France wil winnen: 'Haakte af toen een ploeg zei dat renners na de Tour een biertje mogen drinken'

Het is een bizar plan: triatleet Kristian Blummenfelt wil in 2028 de Tour de France winnen. Victor Campenaerts kent de Noor zeer goed. 

Campenaerts

De olympische triatlon zou deze ochtend plaatsvinden, maar door de vervuilde Seine is die uiteindelijk uitgesteld. En dus is Kristian Blummenfelt, een icoon van de sport, nog iets langer triatleet dan de bedoeling. De Noor wil volgend jaar namelijk een gooi doen naar een plekje in de WorldTour. Onder meer Team Jayco-AlUla zou hem op de korrel hebben.

Victor Campenaerts kent Blummenfelt en diens coach goed. Nadat ze elkaar in 2018 ontmoetten in Sierra Nevada bleven ze contact houden. Blummenfelt heeft al verteld dat hij niet alleen als pelotonvulling naar het wielrennen wil. De dertigjarige atleet heeft zichzelf als doel gesteld om in 2028 mee te doen om de eindzege in de Tour de France.

Campenaerts, die zelf een verleden heeft in de triatlon, vertelt tegen Het Nieuwsblad dat hij erin gelooft dat Blummenfelt in elk geval ver gaat komen. "Mentaal kennen zij hun gelijken niet. Als jullie denken dat ik een vakidioot ben... Ik kan iedereen garanderen dat ik niet eens tot aan hun hielen kom", vertelt hij over Blummenfelt en diens trainingsgenoot Gustav Iden.

"Na zijn olympische titel in Tokio stuurde ik een bericht om Kristian te feliciteren en vroeg hen of ze nu even gingen rusten. Ze hadden één dag genomen om het olympisch dorp te bezoeken, één dag om naar huis terug te keren en daarna begonnen ze te trainen voor het volgende doel."

Biertje

Met zijn onwijze fysieke kwaliteiten zal hij ver komen, maar het wordt nu zaak om ook in een peloton te kunnen rijden voor Blummenfelt. "Ik vroeg aan zijn coach of hij wel besefte dat het voor hen niet evident zou zijn om in een profpeloton te fietsen. Dat beseften ze, zei hij, want ze waren geen uilen. Hij omschrijft 2025 als het jaar waarin ze de limieten zullen opzoeken."

Werken aan zijn techniek op de fiets staat hoog op de agenda. "Zo snel mogelijk door een bocht rijden tot Kristian valt, bijvoorbeeld. Om de volgende keer aan dezelfde snelheid door de bocht te gaan zonder te vallen. Zijn eerste wedstrijd zal ook cruciaal zijn. Kristian zal er meteen zijn plaats opeisen, zodat iedereen begrijpt dat met Blummenfelt niet te sollen valt. Het is hen menens. Hun plan is te concreet om niet waar te zijn.”

Campenaerts weet dat Blummenfelt in gesprek was met een profploeg. "Maar toen ze hoorden dat de leiding van die ploeg vond dat renners na bijvoorbeeld een Tour de France ook wel recht hadden op een week rust en een paar biertjes, zijn ze afgehaakt. Dat vonden ze niet de juiste ploeg. Om maar te zeggen: welke ploeg het ook wordt, ze zullen volledig moeten willen meegaan in het verhaal."

Nieuws
  • Cor Vos