'Ik voel me niet comfortabel met al mijn geld': weldoener Pogacar zet zich in voor goede doel

Tadej Pogacar wil graag een deel van zijn rijkdom delen met mensen die minder geluk hebben. 

Pogacar

Het is geen geheim dat Tadej Pogacar de grootverdiener in het peloton is. Het Sloveense wonderkind is de allerbeste renner ter wereld (en misschien wel de beste ooit) en koerst bovendien bij UAE Team Emirates, de rijkste ploeg van het peloton. Hij zou naar verluidt een monstersalaris van zo'n 6 miljoen euro per jaar opstrijken.

Dat is een peulenschil in vergelijking met de lonen van voetbalsterren, maar het blijft een pak geld. Jan Modaal moet met een stuk minder zien rond te komen. Dat beseft ook Pogacar zelf. "Het is geen geheim dat ik de afgelopen jaren veel geld heb verdiend met fietsen", zegt hij in een video op Instagram.

"Toen ik jonger was, had ik nooit gedacht dat ik zoveel geluk zou hebben. Ik voel me eerlijk gezegd niet zo comfortabel met dit geld. Ik weet hoe mensen die worstelen en hulp nodig hebben zich voelen. Mijn familie heeft me altijd geleerd om mijn geluk te delen en mensen in nood te helpen. Deze waarden draag ik hoog in het vaandel."

Foundation

Bij de start van de Tour richtte de drievoudige Tourwinnaar daarom de 'Tadej Pogacar Foundation' op. Dat is een organisatie die geld inzamelt voor goede doelen. "Mijn grote verlangen is om mensen te helpen", vervolgt Pogacar.

"We beginnen het jaar na de verwoestende overstromingen met het verzamelen van aanvragen van door overstromingen getroffen families. Mensen kunnen hulp aanvragen online (link in bio) of via mail."