Lefevere: 'Alaphilippe had Tour van 2019 kunnen winnen, tot dat ene moment...'

Julian Alaphilippe heeft heel veel koersen gewonnen, maar het favoriete moment van Patrick Lefevere is zijn weergaloze optreden in de Tour van 2019. 

Alaphilippe

Julian Alaphilippe gaat Soudal Quick-Step na dit seizoen verlaten. Dat werd enkele dagen geleden bevestigd door Patrick Lefevere. Waar de Fransman naar toe trek is nog niet duidelijk, maar het lijkt erop dat Tudor Pro Cycling zijn volgende bestemming wordt.

Hoe Lefevere zich voelt bij het vertrek van zijn chouchou? "Het is een beetje pijnlijk na meer dan 10 jaar", vertelt hij aan Sporza. "Wij hebben hem ontdekt en hij is in 2014 bij ons gekomen."

"Hij was altijd heel erg bekommerd om de ploeg. Dat hij nu op zijn 32e vertrekt en voor het geld kiest, begrijp ik. Hij heeft zijn hele carrière bij ons gereden en dat kende natuurlijk zijn ups en downs. Maar ik ben een optimist en onthoud de goede momenten."

Tour 2019

Het favoriete moment van Lefevere is geen overwinning van Alaphilippe, maar de Tour van 2019. "Hij droeg toen 15 dagen de gele trui. Als alles meezit, wint hij misschien die Tour. Maar dat is "als, als."

Lefevere doelt op het feit dat de 19e etappe geneutraliseerd werd vanwege extreme weersomstandigheden. "De jury nam de tijden op de top van de berg." Alaphilippe lag net op dat moment ver achter op de latere eindwinnaar Egan Bernal en speelde zo zijn gele trui kwijt.