Interview | Teunissen over de mens achter Girmay: 'Ik weet dat Bini het fijn vindt om een beetje afgezonderd te zijn in Eritrea, een beetje zoals wij 40 jaar geleden leefden' 

Mike Teunissen beleefde een zeer succesvolle Tour de France met Biniam Girmay. Het is bijzonder om ploeggenoot van de Afrikaan te zijn. 

mike teunissen en biniam girmay in het groen

Inmiddels zitten we vol in de Vuelta en die krijgt in de Vuelta Special van ons magazine uiteraard ook alle aandacht. We beschouwen in het blad ook alvast voor op het WK van eind september in Zürich, maar we blikken ook terug op de Tour de France - je bestelt het magazine hier. Als je Tour de France 2024 zegt, dan noem je naast de namen van de klassementsrenners al snel die van Biniam Girmay.

Girmay moet naar internetcafé

De Eritreeër won drie ritten en pakte en passant ook het groen in Frankrijk. Een belangrijke rol in dat succes was weggelegd voor Mike Teunissen. De Limburger is inmiddels een ervaren kracht in het peloton. Niet alleen op de fiets is hij belangrijk in de ploeg, maar ook ernaast. Wij spraken hem uitgebreid over de mens Biniam Girmay en de ploeg Internarché-Wanty (waar hij hoogstwaarschijnlijk vertrekt, want er lonkt een terugkeer naar Visma | Lease a Bike). Hier lees je een weergave van het interview.

Hoewel Teunissen veel steun biedt aan Girmay, is het niet zo dat ze dagelijks contact met elkaar hebben. Dat heeft ook wel een belangrijke reden.

"Als hij in Eritrea is, moet hij naar een internetcafé om te kunnen appen of bellen. Dan stuurt hij na drie dagen pas een reactie. Ik weet dat hij het fijn vindt om op zichzelf te zijn met vrienden en familie. Een beetje hoe wij veertig jaar geleden leefden. Hij hecht er veel waarde aan dat hij volledig gefocust is op zijn leefomgeving in Eritrea. Ik ben zelf ook blij als ik met vrienden en familie kan optrekken, maar in Nederland zijn we nooit helemaal afgesloten van de wereld. Hij kan zich in Eritrea écht afzonderen."

Wat krijgt Girmay mee van de westerse wereld?

“Goede vraag”, reageert Teunissen als hem gevraagd wordt hoeveel Girmay überhaupt meekrijgt van de westerse wereld. “Rondom koersen hebben we het uiteraard ook over andere dingen, maar het gaat voornamelijk over de wedstrijd. In de Tour de France al helemaal. Er is gewoon weinig tijd voor andere gesprekken. Tijdens de Tour de France is het bij ons bijvoorbeeld niet gegaan over de aanslag op Donald Trump."

"Mensen onderschatten hoe hectisch zo’n Tour de France is. Met een beetje geluk kun je eens de krant lezen, maar verder ben je constant bezig met wielrennen en krijg je enkel flarden van het nieuws mee. Het is bezig zijn met de etappe, naar het hotel reizen, eten en vervolgens naar de osteopaat."

Intermarché vs. Visma

Teunissen maakte in 2023 de overstap van Jumbo-Visma naar de Belgische formatie waar Aike Visbeek een belangrijke rol speelt. Een stap van de top van de WorldTour naar, met alle respect, de onderkant van de WorldTour, zeker qua budget.

"Het was best een omschakeling, maar dat wist ik van tevoren. Ja, we worden weleens belemmerd door een lager budget. Dat is gewoon een feit. We proberen te roeien met de riemen die we hebben en dat doen we goed. Je ziet iedereen binnen Intermarché-Wanty beter worden. De structuur ligt er en we maken grote stappen, maar feit blijft dat het lastig is om te concurreren met de grootste ploegen van het peloton, die drie keer zoveel geld kunnen uitgeven."

Teunissen geeft een voorbeeld uit de afgelopen Tour. "Onze bus ging op dag twee kapot en toen hebben we het twee dagen zonder eigen bus moeten doen. Dat is typisch iets wat bij Visma niet zou gebeuren, want daar staat de volgende dag gewoon een andere bus klaar."