Vuelta a España ligt helemaal open: Adam Yates soleert op fenomenale wijze naar dagwinst, O'Connor houdt stand

Adam Yates heeft met een geweldige solo de Vuelta a España op zijn kop gezet. Hij won de rit en is ook helemaal terug in het algemeen klassement.

Yates

De negende etappe in de Vuelta a España was loodzwaar met onder meer twee passages over de Alto de Hazallanas (7,1 kilometer aan 9,6 procent). UAE Team Emirates ging van start zonder João Almeida, maar had wel duidelijk een plan. Het stuurde Adam Yates in de vlucht van de dag. Samen met teamgenoten Marc Soler en Jay Vine.

Met als doel de etappe te winnen met de Brit én hem terug te krijgen in het algemeen klassement. Ook mee in de kopgroep: David Gaudu. De Fransman was de best geklasseerde renner in het algemeen klassement. Op ruim tachtig kilometer van de meet probeerde ook Richard Carapaz de oversteek te gaan maken. De Ecuadoriaan leverde een prachtige prestatie, maar wist het gat net niet te overbruggen.

Vooraan deden Soler en Vine uitstekend werk voor Yates, die op een kleine zestig kilometer van de streep besloot te versnellen en meteen een gat sloeg. Carapaz was op de laatste beklimming de meest naaste belager, maar dat was op gepaste afstand van Yates, die een flink tempo erin had zitten.

Bijna val Mas

In de groep met favorieten was het Enric Mas die de snelheid verhoogde. Interessant om te zien was dat Primoz Roglic niet probeerde te volgen. Net als leider Ben O'Connor, die wel kon vertrouwen op het werk van ploegmaat Felix Gall. Aan de top lagen ze toch een minuutje achter Mas, die niet bekendstaat om zijn goede dalen. Dat bleek, want de kopman van Movistar ontsnapte aan een keiharde crash.

Aan de meet bleek het algemeen klassement volledig op z'n kop gegooid. Yates, Carapaz en Gaudu keerden terug in de top van het klassement, terwijl Mas, die in de eerste week een van de beste klimmers bleek, ondanks zijn goede beklimming geen tijd wist terug te veroveren op zijn grootste concurrenten O'Connor en Roglic. Sterker nog, de Australiër werd derde en pakte nog vier seconden terug.

Nieuws
  • Cor Vos