Niewiadoma: 'Vollering was de betere klimmer in de Tour, maar ik heb ook zo vaak verloren terwijl ik de beste in koers was'

Kasia Niewiadoma erkent dat ze niet de beste renster was in de Tour de Femmes. 

Demi Vollering en Kasia Niewiadoma

Kasia Niewiadoma won de Tour de France Femmes na een absolute thriller bovenop Alpe d'Huez. 4 seconden slechts was de voorsprong op runner-up Demi Vollering. Zonder de valpartij in rit 5 waar Vollering bijna twee minuten verloor op Niewiadoma had ze de Tour wellicht nooit gewonnen. In Lance Armstrongs talkshow THEMOVE erkent de Poolse dat ze bergop haar meerdere moest erkennen in Vollering.

"Ik moet bekennen dat Demi de betere klimmer was van ons twee. Maar er zijn ook zoveel wedstrijden geweest die ik verloor, terwijl ik de beste renster in koers was op dat moment. Daardoor kan ik nu volop genieten van deze overwinning. Vorig jaar viel ik aan op de Tourmalet en toen reed Marlen Reusser achter mij aan in dienst van Vollering. Nu zat Vollering alleen in de vallei naar Alpe d'Huez. Ik had het gevoel dat de rollen omgekeerd waren."

'Stop met praten!'

Toen Vollering aanviel op de Col du Glandon dacht Niewiadoma aanvankelijk dat het voorbij was. "Ik zat op dat moment zo instabiel op m'n fiets. Ik trapte een te zware versnelling. In de afdaling at ik veel suikers en voelde ik mijn kracht terugkomen. Ik kon mijn negatieve gevoelens omzetten in positieve energie. Aan de voet van Alpe d'Huez heb ik in het oortje geschreeuwd naar de ploegleiding dat ze moesten stoppen met praten. Ik kreeg zoveel informatie door en ik moest een moment rust hebben om mijn ritme te vinden. Daarna zeiden ze helemaal niets meer, terwijl ik zo nu en dan toch wel wat informatie kon gebruiken haha."

"Ik heb nog nooit zo afgezien als op Alpe d'Huez. Ik was verbaasd dat Demi niet verder uitliep en ik wist dat ik alles moest geven om die gele trui veilig te stellen. Er was geen andere optie dan m'n uiterste best doen. En uiteindelijk bleek het genoeg te zijn."