Trainer Jim van den Berg over save Van der Poel in Renewi Tour-tijdrit: 'Daardoor is hij nooit bezig met het likken van wonden'

Mathieu van der Poel viel uit in de Renewi Tour met lichte knieklachten. 

Poel

De wereldkampioen stapte voor de slotrit naar Geraardsbergen uit voorzorg uit de ronde. Van der Poel maakt zijn rentree op het EK in Hasselt, waarna hij ook nog de Ronde van Luxemburg en het wereldkampioenschap in Zürich rijdt. In Zwitserland wacht een lastig parkoers, maar bondscoach Koos Moerenhout heeft alle vertrouwen in Van der Poel.

Nadien is er ook nog het WK gravel in België. Bondscoach Laurens ten Dam vertelde erover in zijn podcast Live Slow, Ride Fast. "Hij gaat het EK, Luxemburg en het WK rijden, maar voorlopig staat hij er nog niet op voor het WK gravel. Dit is mijn uitdaging, zeker. Ik heb vorige week met Roodhooft gesproken. We kijken altijd naar Christoph op televisie en dan zien we een soort godfather, en dat was hij ook wel."

Ten Dam ging voor vijf wildcards vanuit Alpecin-Deceuninck, maar hij kwam er terug met één. Yara Kastelijn rijdt het WK gravel begin oktober in elk geval. "En misschien worden het er twee. Matje laat ik met rust tot twee weken voor het WK, haha. Als je hem nu vraagt of hij gaat crossen, dan weet hij het nog niet. Ik wilde voor de Spelen niets aan hem vragen over een koers in oktober."

Renewi Tour

Het ging ook nog even over de Renewi Tour, waar Van der Poel op wonderbaarlijke wijze overeind bleef in de tijdrit. Daarbij kwam hij wel met zijn knie in aanraking met zijn stuur. Wielercoach Jim van den Berg, oprichter van Join, daarover: "Het versterkende effect van daar niet op je bek gaan op je loopbaan..."

"Je ligt er niet een week uit, je hebt niets gebroken en hoeft niet te herstellen. Al breek je niets, dan heb je nog schaafwonden. Je kunt nu gewoon doortrainen. Dat jaar op jaar op jaar. Hoeveel beter word je dan dan de stervelingen die daar wel op hun bek gaan? En die dat ieder seizoen wel meemaken."

Van der Poel heeft zijn portie fysieke problemen gehad, maar is iemand die zelden onderuit gaat. Zeker op de weg. "Hij is nooit bezig met het likken van zijn wonden, en dat jaar op jaar. Dat is bizar. Ieder andere renner gaat drie keer per jaar op zijn bek, en hij gaat drie keer per jaar niet op zijn bek. Die save die hij daar doet heeft alles te maken met hoe hij zijn fiets onder controle heeft."