Visma | Lease a Bike: de tijdlijn van een rampjaar vol pech

Als je alle pech op een rijtje ziet, is het bijna niet te bevatten dat Visma | Lease a Bike toch nog 30 overwinningen bijeen fietste. 

spandoek voor wout van aert van visma | lease a bike

2023 was een historisch jaar voor - toen nog - Jumbo-Visma. De ploeg van Richard Plugge won alledrie de grote rondes. Een jaar erna gaat de ploeg door het leven als Visma | Lease a Bike en die naamsverandering deed ze geen goed (we suggereren overgens geen causaal verband...)

In zekere zin is het andermaal een historisch jaar, want wij denken niet dat er al eens eerder een ploeg zoveel pech heeft gehad in één seizoen. Hopelijk komt er met de val en het uitvallen van Wout van Aert in de Vuelta een einde aan 'De vloek van 2024' voor de geelzwarte formatie. Want een vloek is het; we zetten alle pech in een overzicht per maand op een rijtje. Om tureluurs van te worden...

Februari

Tiesj Benoot is de renner die het pechseizoen inluidt. Eigenlijk gebeurde dat al voor februari, want hij kreeg te maken met een coronabesmetting op het eerste trainingskamp. In de Ronde van de Algarve valt hij en stapt uit voorzorg uit de koers. Kan gebeuren natuurlijk, nog weinig aan de hand.

Maart

Dat is niet te zeggen van de maand maart, want daarin krijgt het rampjaar van Visma | Lease a Bike al flink vorm. Op sportief gebied is er natuurlijk succes met de eindzeges van Vingegaard en Jorgensen in respectievelijk de Tirreno en Parijs-Nice, maar in die laatste koers gaat Wilco Kelderman hard onderuit. Hij breekt z'n sleutelbeen en zal de Giro missen. In de Tirreno blijft Robert Gesink niet heel. De Achterhoeker moet de koers een dag na z'n val verlaten.

Wout van Aert liet Milaan-Sanremo schieten, maar Visma had in Christophe Laporte nog iemand die mee kon doen voor de zege. Dat lukt niet, want de Franse Europees kampioen moet ziek opgeven. Het bleek niet zomaar een verkoudheidje te zijn, want pas in Parijs-Roubaix maakt hij weer z'n rentree. Voorjaar naar de knoppen dus.

De klassiekerploeg krijgt nog meer te verduren, want in de E3 Saxo Classic valt de jonge Noor Per Strand Hagenes uit met een gebroken neus. Ook Wout van Aert ging tegen de grond op de Paterberg, waarna Mathieu van der Poel naar de zege reed. Dylan van Baarle en Jan Tratnik lagen er al eerder in koers bij. Die laatste valt twee dagen later in Gent-Wevelgem weer en moet opgeven.

De grootste klap komt natuurlijk in Dwars Door Vlaanderen. Visma wint de koers met Matteo Jorgenson, maar half België zit verschrikt voor het beeldscherm als ze Wout van Aert kermend van de pijn op het asfalt zien liggen. De zware val levert 'm meerdere breuken en andere schade op. Eind mei maakt hij z'n rentree in de Tour of Norway. Van Aert haalt de Tour, maar is niet op de toppen van z'n kunnen.

Het leed in maart is daarbij nog niet voorbij, want Bart Lemmen, die in z'n eerste weken bij Visma een goede indruk maakte, onder ander in de Tour Down Under, komt zwaar ten val in de Ronde van Catalonië. Hij is er een maand uit met een sleutelbeenbreuk.

April

April is de maand waarin de andere grote kopman van Visma | Lease a Bike zwaar ten val komt. Jonas Vingegaard valt samen met onder andere Remco Evenepoel en Primoz Roglic hard in een afdaling in de Ronde van Baskenland. De Deen is er het slechtst aan toe. Het is lang een vraagteken of hij de Tour zal halen. Dat lukt uiteindelijk wel, maar uiteraard niet de voorbereiding die hij en de ploeg gepland hadden.

Ondertussen krijgt ook de Giroploeg te maken met nieuwe tegenslag. Kelderman moest vanwege zijn val in Parijs-Nice forfait geven, maar ook zijn beoogde vervanger Koen Bouwman is er niet bij. De Achterhoeker wordt ziek en is niet op tijd wedstrijdfit.

Ook in het klassiekerkern is de pech nog niet voorbij, want zowel Matteo Jorgenson als Dylan van Baarle worden ziek voor Parijs-Roubaix.

Mei

Op de eerste dag van de Giro komt Robert Gesink ten val. Hij zat heel lullig precies achter een val. De Achterhoeker rijdt de rit nog wel uit op karakter, maar blijkt z'n hand gebroken te hebben. In de vijfde rit gaat ook Christophe Laporte tegen het asfalt. De Fransman rijdt in eerste instantie nog wel door, maar twee dagen later duikt z'n naam op bij de opgevers.

Dat lot is wat later ook Olav Kooij beschoren. Het Jachtluipaard van Numansdorp wint z'n eerste etappe in een grote ronde, maar wordt vervolgens ziek op de rustdag. Het blijkt een virusje in de ploeg te zijn, want ook klassementsman Cian Uijtdebroeks moet een paar dagen later opgeven.

Juni

In juni raakt Visma | Lease a Bike de Nederlandse kern van z'n Tourploeg kwijt. In de Dauphiné komen zowel Steven Kruijswijk als Dylan van Baarle ten val. De twee belangrijke knechten kunnen een streep zetten door hun Tour de France.

Een nog belangrijkere knecht voor de Tour moet die wedstrijd ook aan zich voorbij laten gaan. Vuelta-winnaar Sepp Kuss herstelt maar moeizaam van een covid-besmetting.

Juli

De Tour de France zelf komt Visma | Lease a Bike zowaar ongeschonden door, maar de ploeg is niet aan staat de strijd aan de binden met UAE Team Emirates. Te veel renners, waaronder kopman Vingegaard zelf, zijn niet op hun absolute top. De Deen wint een rit, maar dat is het dan ook. Van Aert wint geen rit en komt nog wel ten val, maar zonder al te veel erg.

Jonas Vingegaard wint de Tour-etappe naar Le Lioran. | Beeld: Cor Vos

Augustus en september

(Augustus en september pakken we even als geheel omdat die laatste maand nog maar een paar dagen oud is. )

In de Vuelta is het in de tweede rit alweer raak voor Dylan van Baarle. De Zuid-Hollander rijgt echt de pech aaneen en komt zwaar ten val. Hij moet de Vuelta verlaten. Op sportief gebied is er wel veel succes met Wout van Aert die drie ritzeges boekt en aan de leiding gaat in het punten- en bergklassement.

Maar dan slaat het noodlot weer toe. Dinsdag zit hij in een afdaling vlak achter Felix Engelhardt. De Duitser mist een bocht en valt, ook Van Aert ligt erbij en kan niet verder met een diepe kniewond. Wordt hopelijk niet verder vervolgd...