Opinie | Waarom ook Mathieu van der Poel baalt van exit Wout van Aert

Onze redacteur legt uit waarom het uitvallen van Wout van Aert voor het EK ook slecht nieuws is voor Mathieu van der Poel.

Van der Poel en Van Aert

Wie Wout van Aert eergisteren zwaargehavend zag zitten in die verregende Vuelta-rit, kon niet anders dan medelijden hebben met de geplaagde coureur van Visma|Lease a Bike. Na een lang revalidatieproces was Van Aert deze Vuelta eindelijk weer in topvorm, won drie ritten, en leek helemaal klaar voor de laatste grote afspraken van dit seizoen: het EK en WK.

Hoewel er gelukkig geen breuken zijn geconstateerd is het duidelijk dat Van Aert het EK in eigen land aan zich voorbij moet laten gaan. En dat is niet alleen slecht nieuws voor de Belgische ploeg, ook de Nederlandse bondscoach Koos Moerenhout zal het jammer vinden.

Die heeft met Olav Kooij weliswaar een kanshebber in de vermoedelijke massasprint, maar met concurrenten als Jasper Philipsen, Tim Merlier en Jonathan Milan is de kans op goud toch niet zo groot. Zeker de Belgische ploeg zal, met het wegvallen van Van Aert, de koers willen controleren om zo tot een massasprint te komen.

Schaduw van Van der Poel

En dat is met name jammer voor Mathieu van der Poel die in Wout van Aert een bondgenoot zag op het relatief makkelijke parkoers van het EK. Halfweg koers biedt het traject in Belgisch Limburg meer uitdaging en als Van der Poel daar zijn duivels ontbindt is Van Aert een van de weinige renners die mee kan.

In tegenstelling tot de Olympische Spelen waar Van Aert enkel als schaduw van Van der Poel fungeerde, zou hij volgende week wél meerijden met van der Poel. De honger naar succes is groot bij Van Aert na het mislukte voorjaar en hij weet ook dat hij Van der Poel kan kloppen in een eventuele sprint.

Met twee sterke landen (Italië en België) die alle belang hebben bij een massasprint, zou het EK weleens kunnen verzanden in een slaapverwekkende vertoning. Beide landen hebben 8 renners tot hun beschikking, dus de koers kan compleet geneutraliseerd worden als deze grootmachten de handen ineen slaan. De vraag is of de realistische Mathieu van der Poel überhaupt nog mogelijkheden ziet voor een aanval, of dat hij bij voorbaat al in dienst rijdt van Olav Kooij. We vrezen het laatste.

Columns
  • Cor Vos